HET BEELD

We wilden het nu eindelijk wel eens op televisie zien, het bolletjes slikken. De redactie van VARA Laat organiseerde een demonstratie, op de dag dat de Tweede Kamer debatteerde over de komende witte kerst nu het openbaar ministerie heeft besloten bezitters van minder dan drie kilo cocaïne op Schiphol te laten lopen.

Presentatrice Claudia de Breij stelde de juiste vragen en haar twee gasten, Ronald en Toelsie geheten, praatten honderduit over hun koeriersactiviteiten. Ook voordat ze dat zelf vertelden was het de jongens al aan te zien dat ze graag meesnoepten van de smokkelwaar. ,,Een paar gram roken, dat bindt'', zei Toelsie, als antwoord op de vraag hoe je de bolletjes tot na de landing binnenhoudt. Per vlucht gaat er 500 tot 1.000 gram door de mond naar binnen. Te warm eten verhoogt het risico dat er een bolletje van binnen opengaat, en dan ben je dood. Vasten lijkt verstandig, maar is geen optie, want aan boord let het vluchtpersoneel goed op of je je bordje wel leeg eet. Als de bolletjes eenmaal ,,langs natuurlijke weg'' het lichaam verlaten, schieten ze er met mitrailleursnelheid uit. Er zijn gevallen bekend van bolletjesslikkers die op het vliegtuigtoilet de oogst moesten opvangen en meteen weer opnieuw naar binnen slaan. Als kroon op het item doopte Ronald een bolletje – dat volgens de VARA voor deze gelegenheid geen coke bevatte – in een bakje olie en slikte het voor de camera door.

De oraal-anale avonturen op de late avond van Ned.3 werden vervolgd met een geïmporteerde documentaire over orale penetratie in Amerika: minder aanschouwelijk, maar minstens zo schokkend. Als introductie op het 28 december uit te zenden Monica Lewinsky in Black and White (eerder op Canvas te zien) vertoonde de VPRO de Franse film 3rd base. In Amerikaans slang staat het derde honk voor fellatio: nog net geen homerun, maar verder dan het eerste (zoenen) en tweede (frummelen) honk. De Franse regisseur Thomas Goupille had zich verbaasd over de verdediging van president Clinton ten tijde van de affaire rond hem en zijn voormalige stagiaire, dat orale seks geen seks is. Die opvatting blijkt, volgens verschillende deskundigen, tegenwoordig onder jonge Amerikanen gemeengoed te zijn. Juist de angst voor intimiteit in het puriteinse Amerika leidt ertoe dat een beetje pijpen eerder als de vriendschappelijke afsluiting van een avondje stappen wordt gezien dan als een seksuele daad. Curieuze kanttekening is dan wel dat fellatio (cunnilingus valt er gevoelsmatig in een heel andere categorie) wettelijk als sodomie wordt omschreven. In zestien staten is sodomy, gedefinieerd als elke seksuele daad of penetratie tussen volwassenen die geen reproductieve of commerciële functie dient, nog steeds strafbaar. In Idaho staat er zelfs levenslange gevangenisstraf op.

Of het nu om hamburgers, basketbal of angst voor de islam gaat, alles wat in Amerika gebeurt komt vroeger of later deze kant op. Het wachten is dus op de nieuwe schijnheiligheid in de seksuele moraal, van een generatie die seks graag voor later bewaart, als er echte liefde in het spel is.

Ned.3, VARA Laat, 16 december, 23.35u.

    • Hans Beerekamp