Gerookte, gelakte eendenborst

Een tijdje geleden kocht ik een roestvrijstalen rookoven voor op het fornuis, gas of elektra, of op een open vuur. Deze oven van 33 x 28 x 5 centimeter is ook te gebruiken als stomer (bijvoorbeeld voor grote vissen), als braadslee voor de kerstkalkoen of zelfs als kleine oven voor het opwarmen van brood tot restjes. Bijgeleverd is een bakje houtschilfers. Ik kreeg eikenhout, maar er zijn ook andere soorten met hun eigen kenmerkende smaken als ahorn-, kersen- en appelhout verkrijgbaar. Ook bijgeleverd is een gebruiksaanwijzing met richttijden voor stukken vis, vlees en gevogelte. Ik was al enthousiast na het roken van en paar vissoorten en nu, na het roken van eendenborsten, ben ik niet meer te stuiten. Het vraagt enige ervaring om de precieze gaarheid te krijgen, maar u kunt het schuifdeksel tijdens het roken gerust een paar keer openen om de vis of het vlees te controleren. Deze rookovens zijn bij goed gesorteerde kookwinkels verkrijgbaar.

Verwijder zo nodig kleine veertjes uit de eendenborsten. Leg de eendenborsten naast elkaar op het rooster in de rookoven en zet die op een matig tot middelhoog vuur. Schuif het deksel zodra er wat rook begint te ontsnappen helemaal dicht. Draai het vuur lager en laat de eendenborsten circa 20 minuten roken.

Maak intussen het lakmengsel. Doe de sojasaus in een kom en klop er de honing, het citroensap en de geraspte verse gember door tot alles goed gemengd is.

Neem de eendenborsten uit de rookoven, leg ze naast elkaar in een schaal en kwast ze aan beide kanten in met het sojasausmengsel. Laat ze circa 10 minuten marineren.

Verhit een paar eetlepels olie in een antiaanbak koekenpan op een middelhoog vuur. Leg de eendenborsten met de vetkant onder in de hete olie. Pas op, want het kan nu enorm gaan spetteren. Bak de vetkant van de eenden 2 minuten, draai ze om en bak de andere kant maximaal 1 minuut. Neem ze uit de pan, giet er het overgebleven lakmengsel in de schaal over en dien op.

Morgen: sneeuweieren.

    • Kim Maclean