Ex-topman vraagt Ahold vergoeding

Voormalig Ahold-topman C. van der Hoeven is een arbitrageprocedure gestart over een financiële vergoeding in het kader van zijn voortijdige vertrek bij het supermarktconcern.

Ahold en Van der Hoeven spraken eerder dit jaar af dat een onafhankelijke arbitragecommissie zich zou moeten buigen over zijn afvloeiingsregeling, onder meer omdat hierover negentien jaar geleden bij het aantreden van Van der Hoeven niets zou zijn afgesproken. De arbitragecommissie zou pas actief worden als Van der Hoeven een beroep zou doen op zijn afvloeiingsregeling. Dat is nu gebeurd, zo maakte Ahold vanochtend bekend. Het is niet bekend hoe lang de procedure gaat duren.

Het supermarktconcern weigert verder inhoudelijk commentaar op de kwestie. Een woordvoerder van Van der Hoeven benadrukte vanochtend dat de procedure niet betekent dat er een geschil is tussen de twee partijen.

Vanochtend werd ook bekend dat de voorgenomen verkoop van Aholds Argentijnse winkelketen Disco aan het Chileense Cencosud niet doorgaat. De exclusieve onderhandelingen met Cencosud zijn afgesloten, er worden geen gesprekken meer gevoerd. Ahold weigert inhoudelijk in te gaan op de reden van de mislukte besprekingen. Vorige maand kondigde het supermarktconcern aan dat het voor het einde van dit jaar een bindende overeenkomst verwachtte te ondertekenen met Cencosud over de verkoop van Disco. De Chileense koper deed op dat moment al boekenonderzoek bij de dochter van Ahold. Het Nederlandse concern noemde de goedkeuring van kartelautoriteiten als voorbehoud. In het prospectus dat Ahold nadien publiceerde in het kader van zijn reddingsplan werd een extra voorbehoud gemaakt. Toen werd expliciet gewaarschuwd voor de onverkoopbaarheid van Disco in verband met het beslag dat een Uruguyaanse rechter op de aandelen van Disco heeft gelegd.

Een rechtbank in Argentinië bekrachtigde begin deze maand een verkoopverbod voor Disco. Ook is rond dezelfde tijd namens de Argentijnse belastingdienst beslag gelegd op de 237 filialen van supermarktketen Disco. Eerder dit jaar legde de fiscus de dochter van Ahold een naheffing op van 45 miljoen euro.