EU daagt staat om belang KPN, TPG

De Europese Commissie heeft vandaag besloten de Nederlandse staat voor het Europese Hof te dagen wegens zijn `gouden aandelen' in de bedrijven KPN en TPG.

Volgens de Commissie kan deze speciale invloed van de Nederlandse overheid bij KPN en TPG buitenlandse investeerders afschrikken om in het telecomconcern en het postbedrijf te investeren. Daarom zijn de `gouden aandelen' volgens Eurocommissaris Bolkestein (Interne Markt) een inbreuk op het vrije kapitaalverkeer in de Europese Unie.

Eerder dit jaar maakte toenmalig minister Hoogervorst (Financiën) aan de Tweede Kamer duidelijk dat de staat zijn bijzondere vetorechten bij KPN en TPG pas op langere termijn wilde opgeven. De Europese Commissie had hem hierover om meer duidelijkheid gevraagd.

Volgens Hoogervorst is het publieke belang gediend met het `gouden aandeel' bij TPG, omdat de Nederlandse wetgeving geen garanties biedt over de kwaliteit van de postbezorging. Het `gouden aandeel' in KPN was volgens hem vooral bedoeld om de financiële belangen van de staat te beschermen. Ook was er volgens Hoogervorst bij KPN geen sprake van belemmering van het vrije kapitaalverkeer.

De Nederlandse staat heeft een `gouden aandeel' in KPN en TPG sinds het ontstaan van beide bedrijven uit de privatisering van de PTT in 1994. Volgens de Commissie zijn de `gouden aandelen' niet ,,expliciet discriminerend''. Maar de speciale machtsposities van de staat ,,kunnen het moeilijker maken aandelen te verwerven in de betrokken firma's''.

Volgens een vanmiddag uitgegeven verklaring van de Commissie strekken de rechten die voortvloeien uit de gouden aandelen bij KPN en TPG verder dan alleen de universele dienstverlening. Daarom is er ,,geen noodzaak'' met betrekking tot het algemeen belang, die een inbreuk op het vrije kapitaalverkeer rechtvaardigt.

    • Hans Buddingh'