Enschede is Van 't Schip niet goed gezind

Een arbitrale blunder heeft John van 't Schip de kans ontnomen om op sportieve wijze revanche op zijn voormalige werkgever FC Twente te nemen. De coach en de spelers van Ajax 2 werden gedupeerd door scheidsrechter Hugo Luijten. In de 73ste minuut legde de arbiter het bekerduel voor vijftien minuten stil na kwetsende spreekkoren van de Twente-aanhang. Eerder waren al aanstekers op het veld gegooid.

Na een afkoelingsperiode werd het duel hervat met een hoekschop, en niet met een inworp op zes meter van de achterlijn, zoals had gemoeten. Uitgerekend uit de corner maakte Collins John de enige treffer van de wedstrijd. Luijten gaf na het bekijken van de televisiebeelden zijn fout toe, al wekte hij de indruk misleid te zijn door één van zijn grensrechters. ,,We hebben tijdens de onderbreking overleg gehad over de spelhervatting en zijn met ons vieren de fout ingegaan.''

Opvallend genoeg protesteerde niemand tijdens de wedstrijd. Weinig spelers hadden de fout door. Ook Van 't Schip niet, al had hij door het slechte zicht vanuit de dug-out een geldig excuus. Voor Luijten golden geen verzachtende omstandigheden. Van 't Schip: ,,Hij onderbreekt de wedstrijd. Terecht, maar dan moet je wel weten hoe je 'm weer hervat. Dit is een arbitrale dwaling. Heel zuur en niet te verteren.''

Ajax overweegt bij de KNVB protest aan te tekenen. Volgens een woordvoerder van de voetbalbond heeft dit weinig zin. Verkeerde beslissingen van een arbiter kunnen alleen tijdens de wedstrijd gecorrigeerd worden, op voorwaarde dat het spel nog niet hervat is. Een poging van een woedende Van 't Schip om na afloop verhaal te halen bij Luijten strandde bij de kleedkamerdeur van de arbiter.

,,Dit stadion en deze omgeving is mij niet goed gezind'', concludeerde Van 't Schip. In augustus 2002 stopte hij als hoofdtrainer van FC Twente, moe van de voortdurende kritiek en in de wetenschap dat zijn eerste baan als hoofdtrainer te vroeg was gekomen. De bekerloting bracht hem eerder dan verwacht, geflankeerd door Marco van Basten, terug in het Arke-stadion. ,,Het was lang geleden, maar nu ik hier zit lijkt het alsof het gisteren was.''

De bekerwedstrijd was ook om een andere reden bijzonder. Ajax 2 schakelde in het seizoen 2001-'02 FC Twente als regerend bekerhouder uit. Met Van 't Schip op de bank gaf FC Twente in de Arena in blessuretijd een voorsprong uit handen, waarna de reserves van Ajax zich via een sudden death-goal voor de kwartfinales plaatsten.

Gisteren leek het duel ook aan te sturen op verlenging, al bezweken de `jonkies' van Ajax na rust enigszins onder de fysieke druk van de thuisploeg. In de vorige bekerronde tegen FC Den Bosch was Ajax 2 met zes spelers uit Ajax 1 in de basis eigenlijk Ajax 1,5. Tegen FC Twente moest Jong Ajax het grotendeels doen op eigen kracht. Met Pasanen, Stekelenburg en O'Brien telde de ploeg `slechts' drie spelers uit de A-selectie.

Van hen maakte O'Brien na een half jaar blessureleed zijn rentree. Veel aandacht ging uit naar rechtervleugelspits Daniël de Ridder, kandidaat om de vacante vleugelpositie in Ajax 1 op te vullen. Onder het toeziend oog van technisch directeur Van Gaal en het trainersduo Koeman/Krol speelde de negentienjarige De Ridder vooral voor rust sterk. ,,Wellicht komt hij ooit bij de eerste selectie maar op dit moment is hij daar nog niet aan toe'', aldus Van 't Schip, die zelf op 17-jarige leeftijd zijn debuut in Ajax 1 maakte.

FC Twente zette de grillige lijn voort. In de laatste drie duels leed de ploeg een beschamende nederlaag tegen Volendam en won het met goed voetbal van Feyenoord. Ajax 2 werd gisteren met meer geluk dan wijsheid verslagen. ,,De manier waarop maakt me niet zoveel uit'', zei Twente-trainer René Vandereycken.

Ook de vorige bekerronde overleefde de ploeg uit Enschede ternauwernood; na verlenging werd Cambuur verslagen. Vandereycken beseft dat zijn elftal zondag tegen Ajax 1 beter moet presteren. Veel hangt af van de inzetbaarheid van Blaise N'Kufo. De aanvaller meldde zich gisteren kort voor aanvang af met griep. Zijn vervanger Kim Christensen viel vooral op door stuntelig balverlies. Pas toen de Deen in de tweede helft uit zijn lijden werd verlost, en John door kon schuiven naar zijn favoriete positie als diepe spits, hield Twente de bal voorin beter in de ploeg. Johns tweede kans was meteen raak. De ereronde van de thuisploeg was echter misplaatst, maar kon door Ajax 2 worden uitgelegd als een compliment.

FC Twente 1

Jong Ajax 0

Ruststand 0-0. 73. John 1-0. Schds: Luijten. Tsch: 8.000. Rode kaart: 90. Valencia (Jong Ajax). Gele kaarten: Pothuizen, Rahim, Heubach (FC Twente) en Promes (Jong Ajax).

    • Martin Steenbeeke