Een vaderlijke manager

Een integer mens. Zo omschrijft Jim Vesters zijn oud-collega. ,,In het zakenleven heb ik vaak vraagtekens gezet bij de ethiek van mensen. Dat heb ik bij André nooit hoeven te doen.''

André Teeuw (57) heeft sinds kort een nieuwe full-time baan, en dat terwijl hij al vrijwel met pensioen was. Teeuw is de nieuwe bestuursvoorzitter van Amsterdam Options Traders (AOT), de beurshandelaar die ook zelf een notering heeft op het Damrak.

Niet dat Teeuw op zoek was naar een nieuwe baan. Sinds eind 2001 was hij het juist rustiger aan gaan doen. Hij had een aantal commissariaten en werkte af en toe als adviseur voor financiële instellingen en bedrijven in de onroerendgoedsector. Er werd nog wel getrokken aan de voormalig werknemer van de Britse bank Barclays. Vorig jaar nog werd hij gepolst voor een functie, maar hij was bezig met de verbouwing van zijn huis en had weinig zin om weer in loondienst te werken. Dat hij dit toch weer heeft gedaan, was niet echt een verrassing voor Vesters, die Teeuw in 1986 namens Barclays inhuurde bij Barclays de Zoete Wedd Nederland. ,,Hij is wel een beetje een workaholic en hij was bovendien nog vrij jong toen hij stopte.''

Teeuw kreeg eerder dit jaar weer de kriebels toen hij in Londen was om een financiële instelling van advies te voorzien. ,,Ik merkte dat ik het toch meer miste dan ik dacht. Ik miste de spanning, ik was toch te rusteloos om door te gaan met het verbeteren van mijn golfhandicap'', zo vertelt Teeuw, die dan ook `ja' zei toen AOT kort daarna op de stoep stond.

Met de nieuwe functie keert hij terug in zijn geliefde financiële sector. De geldwereld trok al aan hem als jonge man toen zijn vader, die in de bloembollenhandel zat, vroeg of hij interesse had in deze handel. Volgens zijn vader moest hij verder kijken dan alleen de bollen en Teeuw ging economie studeren in Amsterdam. Hij maakt de studie niet af. ,,Tijdens een stage bij de ABN Bank zag ik economen en juristen tegen lonen werken die bijkans onder de ziekenfondsgrens lagen. Daardoor verloor ik mijn motivatie voor de studie'', vertelt Teeuw.

Hij bleef wel bij ABN, waar hij tussen 1967 en 1973 diverse functie had. Voor de bank belegde hij onder meer geld van grote particuliere klanten en adviseerde hij institutionele beleggers.

Hij stapte vervolgens over naar het toenmalige Mees & Hope, waar hij drie jaar bleef alvorens voor een periode van tien jaar aan de slag te gaan bij Westland/Utrecht Hypotheekbank. Bij deze organisatie was Teeuw directeur concernfinanciering, ook tijdens de crisis waarin de hypotheekbanken begin jaren tachtig terecht kwamen toen de onroerendgoedsector in elkaar zakte.

Ton Boersma was lid van de raad van bestuur bij de hypotheekbank en zorgde er samen met Teeuw voor dat de onderneming haar kredietwaardigheid behield. Hij omschrijft Teeuw als bijzonder koelbloedig. ,,Hij is erg rationeel en beredeneerd, hij praat iedereen omver'', aldus Boersma, ,,maar tegelijkertijd is hij een absolute teamspeler.'' Een uitspraak die wordt beaamd door Vesters. ,,Hij is zeer vasthoudend, maar op een prettige manier en met veel tact. Hij heeft een vaderlijke manier van managen.''

Vesters was een collega van Teeuw tijdens zijn periode bij Barclays de Zoete Wedd Nederland, de investment banking tak van de Britse bank, waar Teeuw in 1986 ging werken. In 1993 werd hij overgeplaatst naar Duitsland waar hij tot 1998 de Duitse tak van de investment bank leidde. Boersma zocht hem een keer op. ,,Hij formeerde er een hecht team. Hij hield wel een beetje de Duitse hiërarchische manieren in stand, maar introduceerde er met succes de Nederlandse methodes van het samenwerken'', aldus Boersma. Na de periode in Duitsland werkte Teeuw nog twee jaar in Londen voor de bank.

Tact en goed management heeft Teeuw wel nodig in zijn nieuwe functie, want AOT heeft een moeilijke tijd achter de rug. Momenteel is Teeuw bezig met het opzetten van een nieuwe strategie voor het bedrijf, die hij in het eerste kwartaal hoopt te kunnen presenteren.

Teeuw omschrijft AOT als een schip dat averij heeft opgelopen en water maakt. ,,Maar het gat zit niet onder de waterlijn en het zal zeker blijven varen.''

    • Heleen de Graaf