EdF moet 1,2 mld terugbetalen

Het staatsbedrijf Electricité de France (EdF) moet bijna 1,2 miljard euro oneerlijke belastingvoordelen terugbetalen aan de Franse overheid. Dit heeft de Europese Commissie gisteren besloten. Volgens Eurocommissaris Monti (Mededinging) gaat het om het grootste bedrag ooit voor een bedrijf.

De Franse overheid maakt ook een eind aan ongelimiteerde garanties voor EdF. Ook dat was een inbreuk op de Europese concurrentieregels, omdat EdF door de staatsgaranties tegen een lagere rente kon lenen.

EdF genoot sinds 1997 van de belastingvoordelen. De Franse overheid had toegestaan dat financiële voorzieningen voor het hoogspanningsnetwerk buiten bereik van de fiscus bleven.

Volgens de Europese Commissie was sprake oneerlijke staatssteun ,,omdat EdF in een versterkte positie werd geplaatst ten opzichte van de concurrentie''. Het belastingvoordeel komt op 888 miljoen euro. Inclusief rente moet het Franse energiebedrijf bijna 1,2 miljard euro terugbetalen.

De Europese Commissie startte in oktober 2002 een eerste onderzoek, maar Frankrijk weigerde in te stemmen met door Brussel voorgestelde maatregelen. In apil van dit jaar startte de Commissie daarom een formele procedure.

EdF ligt al geruime tijd onder vuur van de Europese concurrentie, omdat Frankrijk de energiemarkt nauwelijks opent voor concurrenten. Tegelijk doet EdF wel overnames in andere lidstaten van de Unie.

Na afspraken op de Europese top van Stockholm in 2001 beloofde de Europese Commissie het mededingingsinstrument krachtiger te gebruiken in de energiemarkt, wat vooral een verwijzing was naar EdF.

Intussen besloot de Commissie gisteren ook Italië voor het Europese Hof te dagen, omdat het met beschermingsconstructies overnamepogingen van EdF probeert te frustreren. Volgens Brussel gaat het om een inbreuk op het vrije kapitaalverkeer.