Chicks On Speed

Chicks On Speed is de vrouwelijke versie van The Beastie Boys, want ook zij zingen graag als kwelduivels. Maar anders dan de Beastie Boys bedient dit trio zich van electroclash – een genre waarvan deze vrouwen zelf een paar jaar geleden de oermoeders waren.

Chicks On Speed, met hun zelfgemaakte jurken en hun idealistische commentaar op de consumptiemaatschappij, had makkelijk kunnen verworden tot een ironisch randverschijnsel. Maar op de onlangs verschenen derde cd 99 Cent blijkt dat de New Yorkse Melissa Logan, de Duitse Kiki Moorse en de Australische Alex Murray-Leslie muzikaler zijn dan tot nog toe vermoed.

Hun opgewonden zang werd altijd omringd door bewust primitieve, bonkige electro. Op de nieuwd cd worden de mogelijkheden van de elektronica verder onderzocht. Op een paar liedjes klinken ze nu als de `vrouwelijke Pet Shop Boys': het beschouwelijke Coventry met zijn afstandelijke zang, en het transparante Culture Vulture met de robotstemmen en akoestisch getokkelde gitaren.

99 Cent is afwisselender dan zijn voorgangers. De instrumentaties zijn afgewogener en de zang gedoseerd in waanzin en koele observatie. Ook de overbodige, want bijna identieke cover van Wordy Rappinghood (Tom Tom Club) is hun vergeven. Op 19 december treden Chicks On Speed op in Nighttown, Rotterdam.

Chicks On Speed. 99 Cent (PIAS)

    • Hester Carvalho