Blatter gruwt van beleid rijke Europese clubs

Grote Europese voetbalclubs maken zich schuldig aan modern kolonialisme. Dat schrijft voorzitter Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond FIFA vandaag in een ingezonden artikel in de Financial Times.

,,Ik vind het ongezond, zoniet verachtelijk, dat rijke clubs hun scouts laten shoppen in Afrika, Zuid-Amerika en Azië, om daar de grootste talenten te `kopen'. De ontwikkelingslanden worden zo van hun beste spelers beroofd, in ruil voor cash.'' Blatter spreekt in dat verband van `sociale en economische aanranding'. Van waardigheid en integriteit is geen sprake meer, meent Blatter.

,,De grote Europese clubs gedragen zich in toenemende mate als neokolonialisten, die geen moer geven om de afkomst en de cultuur van de betreffende spelers'', aldus Blatter. De FIFA-topman spreekt van weerzinwekkende praktijken, die doen denken aan moderne slavernij. ,,Als we niet oppassen, dreigt het voetbal te vervallen tot een spel van hebzucht – een trend die ik krachtig zal bestrijden.'' Hij wijst er op dat de FIFA een non-profitorganisatie is, in tegenstelling tot de `billionaire clubs'. ,,Hun raison d'être: de eigen inkomsten zo groot mogelijk maken. Ze moeten ook wel, om de bespottelijk hoge spelerssalarissen te betalen in de moordende competitie die ze zelf begonnen zijn om de grootste sterren te contracteren.''

Blatter gaat tevens in op het verwijt dat ook de FIFA hebberig is en internationale competities organiseert om geld te genereren. ,,Natuurlijk willen we geld verdienen. Maar in tegenstelling tot de rijke clubs gebruiken wij dat geld om het voetbal wereldwijd te ontwikkelen.''

Blatter kritiseert de rijke clubs ook om hun aankoopbeleid. ,,Ik ben verontrust door de groeiende trend bij rijke clubs in Engeland en elders om spelers op te stellen uit een ratjetoe aan nationaliteiten. Veel Engelse clubs verdienen het niet meer om beschouwd te worden als Engels, omdat ze gedomineerd worden door buitenlandse `legionairs' die trouw zijn aan degenen die hun toevallig 30.000, 50.000 of 100.000 pond per week betaalt. Op de lange termijn denk ik niet dat elf buitenlanders die voor een club uitkomen fans kunnen boeien en mobiliseren die een jaarinkomen hebben dat aanzienlijk lager is dan het salaris dat voetballers in een week verdienen.''

Blatter dreigt ook met een levenslange schorsing voor voetballers die betrapt zijn op doping, en met het terugzetten naar een lagere klasse van de betrokken club. Aanleiding is de zaak-Rio Ferdinand. De verdediger van Manchester United verscheen niet bij een dopingcontrole.