VNU ziet winst dit jaar stevig dalen

Enkele reorganisaties en de recente verkoop van een bedijfsonderdeel tasten het resultaat van het informatieconcern VNU dit jaar aan. In een rapportage maakte het bedrijf bekend dat de winst per aandeel daalt.

Dit heeft de onderneming vanmorgen bekendgemaakt. De winst per aandeel zal tussen de 18 en 21 procent dalen. In augustus verwachtte het bedrijf nog een daling van 4 tot 7 procent. ,,Je kunt de cijfers wel en niet vergelijken'', zei financieel bestuurder F. Cremers in een toelichting. ,,In augustus wisten we niet dat we een boekverlies op het bedrijfsonderdeel Claritas en reorganisatielasten moesten incasseren.''

Daar komt bij dat de zwakke dollar het concern parten blijft spelen. VNU haalt veel omzet uit de VS, maar rapporteert in de dure euro. Door de lage dollarkoers daalt de winst per aandeel dit jaar alleen al 14 procent.

Beleggers waren niet tevreden over de voorbeurs gepubliceerde cijfers. Op de beurs in Amsterdam opende het aandeel VNU 1,7 procent lager op 23,75 euro.

VNU kondigde eerder aan in te grijpen bij zijn grootste onderdeel, Marketing Informations. Vandaag werden de details bekend van dit zogeheten Project Atlas. VNU schrapt de komende drie jaar zevenhonderd banen bij de dochter, waar ook ACNielsen deel van uitmaakt. Daarvan verdwijnt 80 tot 90 procent in de VS. Of en waar in Nederland banen verdwijnen bij dit meerjarige programma, is niet duidelijk. De kosten van de reorganisatie lopen op tot 30 miljoen euro. Volgens VNU zal een deel van het personeel vertrekken via natuurlijk verloop.

De verkoop eerder deze maand van Claritas, dat zich richt op marketinginformatiediensten, blijkt een boekverlies te hebben opgeleverd van 25 tot 30 miljoen euro. Dat drukt de winst per aandeel alleen al met 6 procent.

Ook bij de divisie Directories krimpt VNU in. Bij dit onderdeel voor telefoongidsen schrapt het concern 65 banen, verspreid over Nederland, België, Portugal en Ierland. De kosten hiervoor bedragen 10 miljoen euro, aldus Cremers. Daarnaast is voor 10 miljoen euro geïnvesteerd in telefoongidsen die in Nederland worden uitgebracht. VNU gaat daarmee de concurrentie met KPN aan.

VNU-voorzitter R. van den Bergh vindt dat het concern het dit jaar gezien de moeilijke omstandigheden goed heeft gedaan. Zonder alle bijzondere posten komt de winst per aandeel uit aan de bovenkant van de eerder door VNU genoemde verwachting van 6 tot 9 procent. Dat was wel volgens de voorspellingen van analisten. Voor volgend jaar gaf het concern geen prognose.