Vlottrekken overleg handel niet gelukt

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) is er gisteren niet in geslaagd het overleg over een vrijere wereldhandel nieuw leven in te blazen. De aangesloten landen hopen wel begin volgend jaar de onderhandelingen te kunnen hervatten.

Drie maanden geleden liep een belangrijke ministersconferentie in de Mexicaanse badplaats Cancún uit op een fiasco. De WTO-landen probeerden toen overeenstemming te bereiken over het afbouwen van handelsbelemmerende maatregelen, vooral in de landbouw. Door subsidies die westerse boeren krijgen, kunnen hun collega's in ontwikkelingslanden hun producten in rijke landen nauwelijks kwijt.

De ministers gaven hun ambtenaren na Cancún opdracht om op 15 december een compromis klaar te hebben, dat als startpunt moest fungeren voor verdere onderhandelingen. Maar zelfs dat bleek niet haalbaar, zo moest directeur-generaal van de WTO, Supachai Panitchpakdi, beamen.

,,We zijn nog niet zover, maar we moeten ons daardoor niet laten ontmoedigen'', zo verklaarde Supachai na de bijeenkomst, waaraan de ambassadeurs van 146 lidstaten van de handelsorganisatie deelnamen. De uit Thailand afkomstige Supachai gaat ervan uit dat er begin 2004 mogelijkheden zouden moeten zijn om toch verder te komen.

De wereldhandelsbesprekingen in het kader van de zogenoemde Doha-ronde moeten voor eind volgend jaar zijn afgerond. Maar waarnemers zijn daarover niet optimistisch, omdat in de Verenigde Staten en Europa zelf ook belangrijke dingen staan te gebeuren. De Amerikanen kiezen in november volgend jaar een nieuwe president. De Europese Unie zal in 2004 met tien landen worden uitgebreid.