Veelzijdige spelbepaler Zidane weer 's werelds beste

De Franse voetballer Zinedine Zidane is gisteren in het Zwitserse Bazel voor de derde keer in zijn loopbaan uitgeroepen tot beste voetballer van de wereld. De middenvelder van Real Madrid werd eerder in 1998 en 2000 door de bondscoaches van de nationale teams gekozen. Toen speelde hij voor Juventus uit Turijn.

Zidane is nu met de Braziliaan Ronaldo de enige voetballer die bij de uitverkiezing van de wereldvoetbalbond FIFA drie keer tot 's werelds beste werd uitgeroepen. Ronaldo won in 1996, 1997 en 2002. De FIFA-uitverkiezing, in 1991 geïntroduceerd, is de tegenhanger van de uitreiking die later deze maand plaatsvindt onder verantwoordelijkheid van het voetbalblad France Football. Dan betreft het de nominatie van Europa's beste speler.

Marco van Basten, oud-speler van Ajax en AC Milan, was in 1992 de eerste en voorlopig laatste Nederlander die de FIFA-uitverkiezing heeft gewonnen. Dit jaar was Ruud van Nistelrooy met een zesde plaats de hoogst geklasseerde Nederlander. De spits van Manchester United kreeg 86 stemmen. Hij werd door vier bondscoaches de beste bevonden: Krankl van Oostenrijk, Anthuenis van België, Carlos Alberto Parreira van Brazilië en La Volpe van Mexico. Iedere bondscoach mocht drie spelers kiezen.

Zidane verwierf 264 stemmen. Hij kreeg onder anderen de voorkeur van de Nederlandse keuzeheer Dick Advocaat. De Fransman Thierry Henry van de Engelse club Arsenal eindigde op de tweede plaats met 186 stemmen. Ronaldo, ploeggenoot van Zidane bij Real Madrid, werd derde met 176 stemmen. De Tsjech Pavel Nedved van Juventus werd vierde met 158 stemmen. De Braziliaan Roberto Carlos van Real Madrid eindigde met 105 stemmen op de vijfde plaats.

De 31-jarige Zidane dankt zijn uitverkiezing aan zijn uitblinkersrol bij Real Madrid, dat vorig seizoen onder zijn leiding kampioen van Spanje werd. Zidane stond ook aan het hoofd van het nationale elftal van Frankrijk dat zich dit najaar moeiteloos plaatste voor het Europees kampioenschap in 2004. De Franse titelhouder is komende zomer in Portugal weer favoriet in de eindronde.

Zidane, zoon van Algerijnse migranten, groeide op in de sloppenwijken van Marseille. Hij begon zijn voetballoopbaan in 1988 bij AS Cannes en speelde een jaar later zijn eerste competitieduel in de Franse competitie. In 1992 verhuisde hij westwaarts naar Girondins Bordeaux. In de wijnstad verwierf hij voor het eerst internationale faam met zijn fluwelen balbehandeling en opvallende spelinzicht.

In 1996 verhuisde Zidane naar Juventus. Hij was met de Italiaanse club twee keer verliezend finalist in de Champions League. In 2001 verkreeg hij met zijn transfer (ruim 60 miljoen euro) naar Real Madrid het predikaat `duurste speler ter wereld'. Met de `Koninklijke' won hij in 2002 de Champions League. Hij maakte in de finale tegen Bayer Leverkusen de winnende treffer met een prachtige volley.

Zidane debuteerde in 1994 in het nationale elftal van Frankrijk. Hij scoorde meteen twee keer. Hij verdrong zijn populaire landgenoot Eric Cantona uit het basiselftal. In 1998 won hij met Les Bleus de wereldtitel in eigen land. In de finale in Parijs maakte hij twee doelpunten tegen Brazilië. In 2000 leidde hij Frankrijk ook naar het Europees kampioenschap.

Het wereldkampioenschap in 2002 werd een teleurstelling. Zidane scheurde in de voorbereiding op het toernooi een hamstring en speelde de drie groepsduels in Japan op halve kracht. Zonder zijn aanvoerder in topvorm werd titelhouder Frankrijk in de eerste ronde roemloos uitgeschakeld.

In de loop der jaren ontwikkelde Zidane zich tot spelbepaler én vrijetrappenspecialist. Hij heeft het patent op een passeerbeweging waarop hij met de bal onder zijn rechter schoenzool in een flits wegdraait van een paar tegenstanders. Hij oefent naar eigen zeggen elke dag op deze beweging. Het is opvallend dat een lange voetballer (1.80 meter) zo wendbaar is en zich zo gemakkelijk over het veld beweegt.

Naast zijn gave techniek staat Zidane bekend om zijn werklust, doeltreffendheid en bereidheid tot meeverdedigen. Hij is ook snel en sterk en niet vies van een overtreding bovendien. In tegenstelling tot de meeste spelmakers krijgt soms een rode kaart voor een geniepige tackle. Zijn veelzijdigheid maakt hem geliefd bij de bondscoaches, die hem gisteren voor de derde keer in zes jaar tijd tot 's werelds beste speler verkozen.