Van den Herik gispt keuze Van Marwijk

Voorzitter Jorien van den Herik van Feyenoord wil uitleg van trainer Bert van Marwijk waarom drie dure buitenlandse aankopen niet of nauwelijks spelen. Hij zegt dit vandaag in de Feyenoordkrant.

Van den Herik doelt op de Serviër Lazovic, Egyptenaar Ghaly en de Braziliaan Dondé. Het trio, van wie Lazovic circa 6 miljoen euro heeft gekost, wordt bijna nooit opgesteld. Overigens is Lazovic al een maand geblesseerd. Van den Herik: ,,Feyenoord moet het geld zorgvuldig besteden. Als drie aankopen niet spelen, wil ik uitleg.''

Tijdens de winterstop onderhandelen Van den Herik en Van Marwijk over een eventuele verlenging van zijn aflopende contract. De coach krijgt steeds meer kritiek voor de matige resultaten. De verwachting is dat Van Marwijk aan het eind van dit seizoen moet vertrekken. In de wandelgangen van de Kuip wordt zelfs gespeculeerd over een voortijdig afscheid van de trainer.

Van den Herik deed zijn uitspraken aan de vooravond van de bekerwedstrijd tegen Vitesse. Feyenoord moet morgen het thuisduel winnen, om dit seizoen nog aanspraak te maken op een (troost)prijs. De Rotterdamse club werd door Teplice uitgeschakeld voor de UEFA Cup en heeft in de eredivisie een achterstand van dertien verliespunten op Ajax.

Van den Herik benadrukte dat Feyenoord dit seizoen voor de tweede plaats moet spelen, de plek die recht geeft op de voorronde van Champions League. ,,Dat is het platform waar Feyenoord geld kan verdienen.'' De achterstand op de huidige nummer twee PSV bedraagt negen punten.

Van den Herik was vorige zomer verantwoordelijkheid voor de verkoop van vier belangrijke basisspelers, die moeilijk vervangbaar blijken. Toch wil de voorzitter niet van een `overgangsjaar' spreken. ,,Ik was akkoord gegaan met dat woord, als we Kuyt, Lazovic, Ghaly, Van den Berg, Schreuder en Dondé niet hadden gekocht. Alleen Kuyt en Schreuder spelen alles. Ik wil van de technische staf weten waarom. Als voorzitter en als supporter.''