Tubantia: tabloid op de zondag

De Twentsche Courant Tubantia wil vanaf het voorjaar ook op zondag verschijnen. De regionale krant, onderdeel van uitgever Wegener, onderzoekt de mogelijkheden die dag om een krant op tabloid-formaat uit te brengen. Ook de huidige abonnees moeten er een speciaal abonnement voor nemen. De Twentsche Courant Tubantia (136.000 abonnees) kampt net als veel andere kranten met een teruglopend lezersbestand. De zondagskrant moet een nieuw publiek aanboren. ,,Tweeverdieners bijvoorbeeld, die door de week weinig tijd hebben om een krant te lezen, maar de zondag echt als een rustmoment zien'', zegt hoofdredacteur A. Vis.

De zondageditie wordt een mix van actueel nieuws met amusement, media en vrije tijd. Er zal veel aandacht zijn voor de zaterdagsport. ,,Van de overwinning van FC Twente op Feyenoord het afgelopen weekeinde had je zondag alles kunnen lezen. Op maandag is er dan een beknopt verslag'', aldus Vis. De kranten van zaterdag en maandag krijgen waarschijnlijk minder pagina's .

In Nederland zijn in de jaren negentig twee pogingen mislukt om op zondag een krant uit te brengen. Directeur G. Driehuis van de Twentsche Courant Tubantia, destijds betrokken bij de zondagskrant van HP De Tijd, geeft zijn initiatief meer kans van slagen omdat door het kleinere verspreidingsgebied de bezorgkosten lager liggen en er geen extra mensen hoeven te worden aangenomen. Bij een recente reorganisatie zijn 22 banen geschrapt.

Driehuis gaat er vanuit dat de zondagseditie het eerste jaar nog ,,enkele honderdduizenden euro's'' verlies zal opleveren, maar daarna snel winstgevend wordt. De krant is volgens hem al kostendekkend met een abonneebestand dat ver ,,onder de 100.000'' ligt. De zondagseditie moet voor abonnees niet meer dan 1 euro per nummer gaan kosten.

Als de krant een succes wordt, overweegt De Twentsche Courant Tubantia een speciaal abonnement in te stellen voor het weekeinde, waarbij de lezer zich kan abonneren op een krant voor zowel de zaterdag als zondag.