Topman Tanzi van Parmalat stapt op

Calisto Tanzi, president van de Italiaanse melkmultinational Parmalat, is gisteren afgetreden, nadat zijn bedrijf de afgelopen weken in een ongekende financiële crisis was terechtgekomen. ,,Mijn stap terug is een noodzakelijk offer, omdat Parmalat behoefte heeft aan een wending'', zo zei hij.

De ommekeer werd nodig, nadat bleek dat het Parmalat-imperium (omzet 7,5 miljard euro) op de balans 4,2 miljard euro aan activa pretendeerde te hebben waarover het in werkelijkheid niet bleek te kunnen beschikken. Dit kwam vorige week aan het licht toen Parmalat 150 miljoen euro moest uitkeren aan particuliere spaarders wier obligaties waren afgelopen. Het bedrijf bleek het geld niet te kunnen ophoesten en kon uiteindelijk alleen maar aan zijn verplichtingen voldoen dankzij het besluit van de Italiaanse fiscus om Parmalat vervroegd belastingtegoeden terug te geven.

Omdat Tanzi niet wist uit te leggen hoe het nu precies zit met die in rook opgegane 4,2 miljard is hij vervangen door Enrico Bondi. Bondi, die ook bekend is door het saneren van de Ferruzzigroep in 1993, heeft inmiddels een groot deel van het Parmalat-management aan de kant gezet. De familie Tanzi heeft 51 procent van de aandelen van het bedrijf.

De belangrijkste taak voor Bondi wordt de financiële situatie van Parmalat analyseren. Naar nu blijkt heeft het bedrijf zijn liquiditeit voor een groot deel gebaseerd op zeer risicovolle dekkingen. Met name door het dalen van de dollar zouden hierdoor grote verliezen zijn geleden. In de nabije toekomst lopen nog andere obligaties af die Parmalat moet betalen. Bovendien moet Parmalat nog 400 miljoen euro vinden om voor het eind van het jaar minderheidsinvesteerders in een Braziliaanse tak van het bedrijf uit te kopen. Het overleven van Parmalat is nu afhankelijk van het ingrijpen van politici en bankiers. Bondi geniet veel vertrouwen in die wereld.