The Doors weer even terug

Wat na de dood in 1971 van de charismatische zanger tot mislukken gedoemd was, blijkt drie decennia later nog heel goed te kunnen: The Doors zonder Jim Morrison. De Europese tournee van The Doors of the 21st Century zit erop, met optredens in Brussel (zaterdag) en Birmingham (zondag). De originele bandleden, toetsenman Ray Manzarek en gitarist Robby Krieger, bijgestaan door zanger Ian Astbury en een gelegenheidsdrummer en -bassist, spelen nog net zo gepassioneerd als in de periode '65-'71. Nog even sober is hun presentatie, muzikaal zijn de 64-jarige Manzarek – in zijn gloriedagen al een oudere jongere – en de 57-jarige Krieger ouderwets virtuoos. Manzarek en Krieger, die met The Doors in 1968 eenmalig Europa aandeden, doen het omdat ze er lol in hebben. Van een uitgekookt commercieel project is geen sprake. In 1993 speelden de drie overgebleven Doors-leden, met drummer John Densmore, weer samen toen de groep werd opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame, met als zanger Eddie Vedder van Pearl Jam. Een paar jaar geleden speelden de drie mee op een CD met Doors-covers. Pas toen motorenfabrikant Harley-Davidson in 2002 vroeg of The Doors festiviteiten bij het 100-jarig bestaan van het bedrijf wilden opluisteren, was de wedergeboorte van de groep een feit. Zonder drummer Densmore, die begin dit jaar via de rechter nog probeerde een tournee te verijdelen, bang voor de aantasting van de goede naam en eer van The Doors. De rechter stelde hem in het ongelijk, onder meer vanwege de positieve kritieken op de concerten van de gerevitaliseerde Doors aan het eind van 2002. Officieel maakte `D21C' zijn concertdebuut in februari van dit jaar, in thuisstad Los Angeles. Het is een oprecht avontuur geworden.

Tijdloos klonken de nummers, en vaak krachtig zoals in het openingsnummer Roadhouse Blues, in Peace Frog en L.A. Woman, en na tweeënhalf uur in het slotnummer Soul Kitchen. Zeven nummers speelden ze van het laatste Doors-album L.A. Woman, waarvan ze destijds, nog voor de lp uitkwam, één keer songs live uitvoerden, in hun voorlaatste concert in Dallas in december 1970.

Astbury toonde zich een waardig plaatsvervanger van Morrison. De 41-jarige Brit heeft een eigen stemgeluid, maar visueel valt het niet mee de levende en de dode uit elkaar houden. Soms danste Morrison over het podium.

Concert: The Doors of the 21st Century. Gehoord: 13/12, Vorst Nationaal, Brussel.

    • Ward op den Brouw