Techniek haalt telecomveiling in

Na vijf jaar vertraging zijn afgelopen week twee licenties voor de wireless local loop geveild. Maar voor een deel is deze technologie inmiddels achterhaald. Bovendien, stellen de winnaars van de veiling, heeft KPN kunnen profiteren van het getreuzel van de overheid.

Het is een fraai voorbeeld van stroperige beleid. De Nederlandse overheid zou in 1998 de frequenties voor de zogeheten wireless local loop veilen, het laatste stukje van het telefoonnet naar de eindgebruiker. Afgelopen woensdag vond de veiling plaats van twee kavels. Vijf jaar na de geplande datum. Reden: het proces vereiste veel zorgvuldigheid.

Gisteren maakte het ministerie van Economische Zaken bekend dat de telecombedrijven Versatel en Enertel ieder een licentie krijgen voor de wireless local loop (wll). Zij boden het meeste geld voor de twee te vergeven frequentiekavels. Deze draadloze verbinding van maximaal tien tot vijftien kilometer stelt hen in staat klanten op hun eigen netwerk aan te sluiten. Bij de klant hoeft slechts een antenne van maximaal twintig centimeter hoogte aanwezig te zijn. Een kastje ter grootte van een pakje sigaretten is voldoende.

Met het traineren van de veiling is de overheid een dief van de eigen portemonnee geweest. In landen als Duitsland en Zwitersland, waar de frequenties voor wll al jaren geleden onder de hamer gingen, leverde dat de staat tientallen miljoenen op. Versatel en Enertel betalen tezamen nog geen vijf miljoen euro, waarvan Enertel met 4 miljoen euro het leeuwendeel voor zijn rekening neemt.

In de twee wll-frequenties, liggend in de 2,6 en 3,5 gigahertz band, waren zeven partijen geïnteresseerd, waarvan er uiteindelijk vijf een bod uitbrachten bij een notaris in Den Haag. Vijf jaar geleden toonden maar liefst nog 26 partijen interesse voor de frequentiekavels.

De lagere prijs en de dalende interesse illustreren de erosie van de wireless local loop. De ontwikkeling van draadloze technologie heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan en heeft de zogeheten wifi-technologie (wireless fidelity) een hoge vlucht gegeven. Nederland kent inmiddels rond de honderd zogeheten hot spots, zoals op Schiphol, waar mensen met bijvoorbeeld een laptop kunnen inloggen om te internetten. Maar ook in de huiskamer is wifi met een sterke opmars bezig.

Versatel en Enertel onderkennen dat wifi een concurrent is. Maar, stellen beide bedrijven in koor, wll biedt meer dan wifi. ,,Met wifi heb je geen gegarandeerde kwaliteit, snelheid en toegang'', stelt Kees Meeuwis, directeur van Enertel. Marc van der Heijden, directeur juridische zaken van Versatel, beaamt dat. ,,Wifi zit in een vrij frequentiegebied dat kan worden gestoord door andere apparatuur'', zegt Van der Heijden. ,,En als je je wifi-aansluiting deelt met je buurman, en hij is een film aan het downloaden, dan heb je een verbinding van niets.''

Beide ondernemingen willen zich met de verworven wll-licentie voorlopig richten op het midden - en kleinbedrijf. Vooral op industrieterreinen, waar volgens Versatel en Enrtel niet altijd snelle verbindingen zijn te verkrijgen, zien de ondernemingen kansen. Maar ook in de bouwwereld, vertel Van der Heijden. ,,Bij grote bouwprojecten willen aannemers tijdelijk snelle internetverbindingen met grote capaciteit in verband met bouwtekeningen. Die zijn met wll perfect te leveren.''

Maar ook de consumentenmarkt vindt met name Versatel interessant. Via internetaanbieder Zonnet, een volle dochter van Versatel, zint het bedrijf vanaf gisteren op mogelijkheden met wll. ,,Slechts de helft van de kabelabonnees in Nederland kan snel internet krijgen. De andere helft is potentieel interessant voor ons.'' Enertel wil ook de consumentenmarkt op, maar zal dat doen via partners.

Toch is de consumentenmarkt voor snel internet niet makkelijk te veroveren. KPN is met dsl, een snelle internetverbinding via het telefoonnet, een sterke positie aan het opbouwen en mikt in de tweede helft van volgens jaar op een miljoen abonees. Daarnaast timeren de kabelexploitanten met snel kabelinternet aan de weg. Van der Heijden van Versatel zucht. ,,Het getalm van de Nederlandse overheid met deze veiling heeft één bedrijf in de kaart gespeeld. En dat is natuurlijk KPN.''

    • Mark Houben