`Snel onderzoek DNA mogelijk'

Experts zijn verbaasd over de snelheid waarmee zaterdag op basis van DNA-onderzoek werd vastgesteld dat de door de Amerikanen gevangengenomen man inderdaad Saddam Hussein was. Dat zeggen zij in het tijdschrift New Scientist.

De deskundigen zeggen wel dat het mogelijk is om op zo korte termijn de resultaten van een DNA-onderzoek te hebben. Saddam Hussein werd om zaterdagavond om half negen lokale tijd gevonden en naar een geheime locatie overgebracht. Om uit te sluiten dat de gevangengenomen man een van de dubbelgangers van Saddam was, werd zijn erfelijk materiaal onderzocht. De volgende middag om kwart over één kreeg de Amerikaanse president Bush de bevestiging dat het inderdaad de voormalige Iraakse president was.

,,Het is uitvoerbaar'', zegt Alec Jeffreys van de Universiteit van Leicester, een van de pioniers op het gebied van DNA-onderzoek. ,,Ik moet zeggen: ik ben erg onder de indruk.''

De drie noodzakelijke stappen om het DNA van iemand vast te stellen kunnen volgens Jeffreys worden gedaan als er een wetenschapper bij het arrestatieteam was. Als eerste had een uitstrijkje van bijvoorbeeld wangslijm moeten worden gemaakt. Dit neemt een half uur in beslag. In een laboratorium moeten vervolgens uit de cellen die in het biologische spoor aanwezig zijn DNA worden gehaald. Uit de DNA-keten, die uit drie miljard erfelijke `letters' bestaat, worden vervolgens tien geselecteerde stukjes gehaald en onderzocht. Deze leveren een uiterst specifiek profiel op – te vergelijken met de barcode op een supermarktartikel. Dit onderzoek neemt een aantal uren in beslag. Het profiel moet vervolgens worden vergeleken. Waarschijnlijk was vergelijkingsmateriaal al voorhanden, zo denken de deskundigen, mogelijk van de zoons van de voormalige Iraakse president of van bijvoorbeeld een tandenborstel.

Charlotte Word, directeur van het Amerikaanse Orchid Cellmark dat onder andere de DNA van de slachtoffers van 11 september onderzocht, is eveneens verbaasd over de snelheid waarmee dit onderzoek werd uitgevoerd. Maar volgens haar is het mogelijk als er een goed speeksel- of bloedmonster was. Meestal duren dergelijke onderzoeken enkele dagen, volgens enkele deskundigen ook vanwege de hoeveelheid papierwerk die bij strafzaken een rol speelt.