Scholierenmentaliteit

Het artikel `Studenten Nijmegen lijken wel scholieren' verwijt de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN) haar studenten een scholierenmentaliteit. In Utrecht wordt rechtenstudenten verweten, dat zij zich slecht en onbeschoft uiten, als zij klagen bij het Studiepunt. Dit zijn twee voorbeelden van de algemene klaagzang over de houding van studenten (NRC Handelsblad, 5 december).

Hierbij verwijt de universiteit de studenten de heersende cultuur, maar zij vergeet echter dat de structuur van de universiteit hieraan zelf bijdraagt.

De KUN faciliteert de schoolse mentaliteit van studenten door haar onderwijs `projectgestuurd' in te richten. Juist dit onderwijs heeft voor aanwezigheidsplicht, verplichte opdrachten en intensieve begeleiding van studenten gezorgd.

Dat de Utrechtse studenten ontevreden zijn blijkt uit de 1.100 klachten over de universiteit. Omdat de universiteit de oorzaak van de problemen rond de moeizame omschakeling naar het nieuwe onderwijssysteem niet aanpakt is de kracht van de klacht toegenomen.

Hiermee willen wij de rechtvaardigheid van de verwijten niet ontkennen, echter het getuigt van weinig wetenschappelijk inzicht om de wisselwerking tussen de structuur van de universiteit en de cultuur van de studenten te ontkennen. De beschuldigende vinger moet dus niet alleen naar de studenten wijzen.

    • Student Kun
    • Simon de Koning
    • Clemens Mesker
    • Resp. Student Uu