SARS en verklikkip veel gebruikt

De longziekte die begin dit jaar Zuidoost-Azië teisterde, heeft het meest gebruikte nieuwe woord van 2003 opgeleverd. Het woord SARS werd begin 2003 geïntroduceerd als afkorting van 'severe acute respiratory syndrome'. Dit blijkt uit de toptien van nieuwe Nederlandse woorden van 2003, die staat in het boekje Taal van het jaar drie samengesteld door Ton den Boon, hoofdredacteur van de Grote Van Dale. Hij ging bij de samenstelling uit van Nederlandse en Vlaamse kranten. SARS-gerelateerde woorden als SARS-virus, SARS-epidemie en coronavirus drukken eveneens hun stempel op de toptien. Het enige Vlaamse woord in de lijst is werkbonus (6de plaats), dat verwijst naar een fiscale maatregel waardoor mensen die bruto weinig uit arbeid verdienen, daar netto meer van overhouden. Andere nieuwe woorden zijn flashmob en Mabelgate (resp. 8ste en 9de), vogelpestcrisis, allochtonenstop en verklikkip. De toptien eindigt met het woord bekschurft.