Rotterdammer wint 14de Groot Dictee

Het veertiende Groot Dictee der Nederlandse Taal, dat zaterdag traditiegetrouw werd afgenomen in de Eerste Kamer, is met 7 fouten gewonnen door de 33-jarige Oscar Fernald uit Rotterdam. Fernald, zeefdrukker van beroep, is deels van Surinaamse afkomst, wat mooi samenviel met het toetreden van Suriname tot de Nederlandse Taalunie. Ook werd het dictee na jaren van Belgische overwinningen weer gewonnen door een Nederlander.

Aan het dictee deden dertig winnaars van voorronden uit Nederland en België en dertig `prominenten', onder wie schrijfster Heleen van Royen, cabaretier Jörgen Raymann, schrijver Bart Chabot, acteur Kenneth Herdigein en minister van Landbouw Cees Veerman, mee. Mat Herben (LPF) behaalde met 27 fouten de beste score onder de bekende Nederlanders.

Het door Philip Freriks gepresenteerde Dictee, dat gisteravond door de NPS werd uitgezonden op net 3, werd door het hoge gemiddeld aantal fouten van 39 door juryvoorzitter Henk Vonhoff ,,tragisch'' genoemd. De correct gespelde tekst is onder meer op het internet te vinden: www.omroep.nl.