NS heeft plan voor luxetrein

De Nederlandse Spoorwegen hebben plannen voor een luxe spitstrein, die voorrang krijgt op `gewone' treinen in de spits, zo meldt vandaag het Algemeen Dagblad.

Een kaartje voor deze trein wordt twee euro duurder. In ruil daarvoor krijgt de reiziger ook gratis koffie, zo citeert het AD uit een intern memo van de directie van de divisie NS-Reizigers. De luxe spitstrein is een van de ideeën van het spoorbedrijf om de opbrengsten van de divisie NS-Reizigers te verbeteren. Die leed vorig jaar een verlies van 69 miljoen euro.

Naast de spitstrein zijn er plannen voor een duurdere, nachtelijke `loungetrein' met muziek en gedimd licht, en luxe verbindingen tussen de luchthaven Schiphol en Amsterdam. Ook bestaan er plannen voor een speciale trein naar de Efteling.

Deze week begonnen de Nederlandse Spoorwegen in de nieuwe dienstregeling met het verminderen van het aantal treinen op rustige, onrendabele tijden, en met de inzet van extra treinen op drukke, rendabele tijden. Met dat beleid wil de NS de komende jaren doorgaan.

Reizigersorganisatie Rover noemt de plannen voor de luxe-treinen ,,schandalig''. Een woordvoerder van Rover zegt: ,,Het kan niet zo zijn dat gewone treinen moeten wachten op `kapsonestreinen' waarin reizigers zitten die meer betalen.''

Rover geeft de voorkeur aan verbetering van de normale dienstregeling in plaats van allerlei bijzondere projecten. ,,Wij zeggen: zorg er eerst maar eens voor dat gewone treinen op tijd komen voordat je na gaat denken over dit soort wilde ideeën'', aldus de woordvoerder van Rover.