Noren boren naar olie bij pool

De Noorse regering heeft besloten omstreden olieboringen in de poolwateren toe te staan. Daarmee komt een einde aan een twee jaar geleden ingesteld moratorium. Alleen boringen in de buurt van het ecologisch gevoelige gebied rondom de Lofoten, een belangrijke toeristische trekpleister, zijn voorlopig uitgesloten.

Volgens minister Einar Steensnaes van Olie en Energie is het aanboren van nieuwe bronnen noodzakelijk nu de bestaande voorraden uitgeput raken. Noorwegen is na Rusland en Saoedi-Arabië de derde olieproducent van de wereld. Het Noorse parlement zal het regeringsbesluit naar alle waarschijnlijkheid aannemen.

In de Barentsz-Zee mag op basis van dit besluit onder bepaalde voorwaarden gas en olie worden gewonnen. De Noorse olie-industrie heeft een goede staat van dienst met betrekking tot milieuveiligheid. De laatste keer dat het fout ging was in 1977 toen er bijna 10.000 kubieke meter olie uit het Ekofisk-veld lekte. In 1980 kwamen 123 mensen om toen een drijvend hotel voor werknemers van een olieplatform kapseisde.

Milieuorganisaties zijn echter zeer teleurgesteld over het besluit. Ze vrezen dat in de noordelijke wateren een klein ongeluk gemakkelijk kan leiden tot een grote milieuramp. In het gebied leven onder meer papegaaiduikers en zeekoeten.

Vissers zijn bang dat de oliewinning ten koste zal gaan van de visstand. De gebieden die nu opengesteld worden, behoren tot de belangrijkste leefgebieden op de wereld voor kabeljauw en haring.

Voorstanders van olieboring zien de Russen als een veel groter probleem voor het milieu in de poolwateren. Behalve voor oliewinning willen de Russen de Barentsz-Zee ook gaan gebruiken voor de doorvoer van olie uit Siberië naar de Verenigde Staten.