Nooit meer koken

Nog even en het fornuis kan de deur uit. Er bestaan blikken waarin een maaltijd zit die zichzelf kan opwarmen. Handig als je de K2 beklimt of tijdens een legeroefening in een tropisch regenwoud. Vork mee, klaar is Kees. Half november was er op de opiniepagina enig culi-gekrakeel te lezen. Wim Jongen, hoogleraar productontwerpen en kwaliteitskunde van levensmiddelen (Wageningen), protesteerde tegen de rol die Florine Boucher en ik de voedingsmiddelenindustrie toedichten, namelijk die van smaakbederver. Jongen is van mening dat technologie een bijdrage zal leveren aan het beschikbaar maken van culinaire genoegens voor een groot publiek. De gemiddelde consument wordt het mogelijk gemaakt kennis te maken met allerlei nieuwe smaken en producten. Dat prikkelt de nieuwsgierigheid en voor een aantal mensen zal dat een reden zijn om zich verder te verdiepen in bepaalde eetculturen. Laten we deze bewering eens toetsen aan de hand van een product dat genomineerd werd voor de Jaarprijs Goede Voeding 2003. Ik kocht een doos met Wokmenu beef teriyaki met peultjes, oesterzwammen en witte rijst van Conimex. Prijs euro 5,89. In deze doos zit een maaltijd voor één persoon die in vijf minuten klaar is. De doos bevat drie plastic bakjes en één zakje gevuld met sake. Een bakje is gevuld met 200 gram gekookte on-Japanse pandanrijst die niet in de wok maar in de magnetron moet worden opgewarmd. De andere bakjes zijn gevuld met 50 gram gegaarde (sponzige) vleesbrokjes en met 100 gram groenten die ik uitpluisde. Ik trof aan: ongeveer een halve rode paprika in stukken gesneden, een halve gesneden rode ui, een kwart oesterzwam in stukjes en kruimels, twee centimeter gesneden winterwortel en vier hele peultjes. De slagzin op deze dure doos die niets met de Japanse eetcultuur te maken heeft luidt: Conimex. Zo Simpel. Zo Rijk. Vandaag een teriyakisaus, een zoete saus waarmee op het laatste moment een gegrild vlees- of visgerecht wordt ingesmeerd. Teri betekent glans en yaki(moto) onder. De ingrediënten zijn sojasaus, sake en mirin, rijstwijn. Breng de benodigde ingrediënten aan de kook. Wentel gegrilde kippenbouten, gegrilde eendenborst of een stuk gegrilde tarbot of zeebaars door deze saus. Laat de saus even intrekken.

Morgen: Gerookte eend.

    • Anne Scheepmaker