Nieuw kabinet Peru na ontslag premier

De Peruaanse president Alejandro Toledo heeft gisteren de leider van het Congres, Carlos Ferrero, benoemd tot premier. De stap volgt op het onverwachte gedwongen ontslag van premier Beatriz Merino en haar kabinet, eergisteren.

Toledo was al van plan het kabinet deels te herschikken, maar had volgens de Peruaanse media onenigheid met Merino over wie er op welke plek benoemd zou moeten worden. De president wilde leden van zijn eigen partij Perú Posible, Merino zou gepleit hebben voor een mengeling van onafhankelijke politici en deskundigen.

Volgens de Peruaanse media zou Toledo, die nauwelijks nog een draagvlak heeft, met het ontslag van de populaire premier en haar acht ministers een einde hebben willen maken aan reeks politieke affaires die het kabinet teisterden. Zo wordt premier Merino ervan beschuldigd lesbisch te zijn – een taboe in het conservatieve Peru – en enkele vrienden een baan te hebben gegeven. Merino spreekt van een lastercampagne door politieke tegenstanders, die bedoeld is om haar voorstellen voor economische hervormingen tegen te houden. Vorige maand kwam uit dat vice-president Raul Diez Canseco de familie van zijn minnares belastingvoordeel gaf.

Het is niet ongewoon dat een deel van de Peruaanse regering in deze periode van het jaar ontslag neemt. Gewoonlijk gebeurt dit tweemaal per jaar: voor Kerstmis en voor 28 juli, Dag van de Peruaanse Onafhankelijkheid. Een grondige hervorming was nu echter noodzakelijk. Nog slechts 11 procent van de bevolking steunt president Toledo, die bij zijn aantreden in 2001 erg populair was. De arme schoenpoetser uit een sloppenwijk zou het leven van de armen beter maken, wat niet is gelukt.