Museum ruziet met PvdA

,,Niet chic'', zegt Kees van Twist, directeur van het Groninger Museum, over de manier waarop de PvdA dit weekeinde heeft geprofiteerd van het bezoek van Michail Gorbatsjov aan zijn museum. ,,Nadat we van tevoren geen overeenstemming hadden bereikt over een optreden van Gorbatsjov op het PvdA-congres op zaterdag, hoorde ik vrijdagavond op de radio ineens dat hij daar wel zou verschijnen.''

Van Twist heeft de PvdA nu alsnog gevraagd om voor 10.000 euro deel te nemen in de kosten om Gorbatsjov naar Nederland te halen.

Gorbatsjov, ex-leider van de Sovjet-Unie, was in Nederland om in het Groninger Museum de tentoonstelling Het Russische landschap te openen. Behalve het Groninger Museum was ook de Rijksuniversiteit Groningen organisator van het bezoek.

Van Twist had, naar eigen zeggen, tevoren gemerkt dat ook de PvdA er wel oren naar had om Gorbatsjov in Groningen op hun partijcongres te laten optreden. ,,Maar nadat we tevoren geen overeenstemming hadden bereikt, met name over de exclusiviteit van de publiciteit, probeerde de PvdA opeens voldongen feiten te scheppen, toen Gorbatsjov al in Nederland was.''

Ten slotte voerde Gorbatsjov op het congres een kort openbaar gesprek met PvdA-leider Bos. ,,Hij wilde dat zelf graag, en het is goed verlopen'', zegt Van Twist, die zelf lid is van de PvdA. ,,Maar voor een partij die zich laat voorstaan op een nieuwe omgang met de mensen, valt me deze aanpak nogal tegen: het was weer gewoon ouderwets manipuleren en liegen.''

Volgens een PvdA-woordvoerder was het optreden op het congres geregeld door de Russische zusterpartij die door Gorbatsjov is opgericht. De woordvoerder wijst er verder op dat Van Twist Gorbatsjov op het partijcongres mocht inleiden, zodat het Groninger Museum niet onvermeld bleef. Of de PvdA deelneemt in de kosten van Gorbatsjovs komst, kon de woordvoerder nog niet zeggen.