Magneetverf vervangt punaises

Bij het weekblad Libelle kan de redactie sinds kort onbekommerd kopij, aantekeningen en illustraties op elk plekje aan de wand van het redactielokaal bevestigen. Nu kon dat vroeger met punaises of plakband misschien ook, maar nu vindt er geen beschadiging plaats doordat de wand behandeld is met enkele lagen magneetverf.

De naam magneetverf suggereert misschien dat het hier om een magnetische verf gaat, maar dat is niet zo, de verf bevat enkel roestvrije ijzerdeeltjes. ,,De omschrijving is te vergelijken met muurverf, die noem je ook zo omdat je de verf op de muur kwast'', vertelt Rob van der Meer, die de verf sinds een half jaar vanuit de Verenigde Staten importeert, ,,dit is nu eenmaal de meest duidelijke benaming.''

De grootste groep belangstellenden tot nu toe zijn moeders, die de kinderkamers met de verf behandelen, maar de professionele markt begint nu ook te komen. Van der Meer vertelt dat er een lagere school in Rotterdam al een paar muren heeft behandeld, zodat kinderen overal hun tekeningen kunnen ophangen, terwijl ook een congrescentrum belangstelling heeft getoond om een groot magnetisch berichtenbord te maken.

De verf is een dispersie op waterbasis met metaaldelen. De verf bevat geen magnetische stoffen, in de buurt van het geverfde oppervlak ontstaan ook geen magnetische velden. Gevaar voor pacemakers of ontregeling van computers valt dan ook niet te verwachten.

Volgens informatie van de fabrikant is het product niet gevaarlijk voor mens en milieu, en voldoet het aan de EG-richtlijnen. ,,De branche van verffabrikanten kan hier niet meer informatie over verschaffen, omdat het om geïmporteerde verf gaat'', vertelt Heleen van Wieringen, verfspecialist van Milieu Centraal, ,,waar ik zelf verbaasd over ben, is de aanduiding dat het om een loodarme verf gaat. Lood was vroeger een veelgebruikt droogmiddel, maar aan doe-het-zelfverf vindt toevoeging al jaren niet meer plaats. Het zou kunnen zijn dat de importeur zich roomser dan de paus wil voordoen, en zich tegen mogelijke beschuldigingen wil indekken. Het kan namelijk voorkomen dat lood van nature in de ijzerdeeltjes of andere bestanddelen van de verf zit. Verf is in het algemeen de laatste vijftien tot twintig jaar in milieuopzicht sterk verbeterd, ik let wel op bijvoorbeeld de aanwezigheid van vluchtige oplosmiddelen. Maar het gaat hier om een waterverdunbare verf, het ziet er vrij onschuldig uit.''

Een proef op de som leert dat de verf makkelijk aan te brengen is, al moet er wel een kwartier lang roeren aan voorafgaan om de ijzerdeeltjes over de verfoplossing te verdelen. Volgens de gebruiksaanwijzing zouden twee lagen verf genoeg moeten zijn. Sommige magneten blijven dan inderdaad al kleven, maar niet alle modellen. Het aanbrengen van een derde laag is dan ook geen overbodige luxe. Het resultaat is een strakke `kleefwand', die in het algemeen fraaier oogt dan een gewoon magneetbord. De verf is alleen in grijs leverbaar, wie een andere kleur wil kan met elke andere soort verf eenvoudig over de laag magneetverf verven. Ook leuk: eerst een stuk muur met de verf behandelen, en vervolgens de gehele muur met behang bedekken. Gegarandeerd een succesvol gespreksonderwerp op verjaardagen en feesten!

    • Rijkert Knoppers