Kenia op spoor van massale corruptie

Keniaanse autoriteiten hebben ten minste één miljard dollar (810 miljoen euro) aan geld getraceerd dat is gestolen onder het vorige regime van president Moi. Een bron betrokken bij het onderzoek naar het gestolen overheidsgeld zegt vanochtend in de Britse Financial Times dat er mogelijk drie tot vier miljard dollar door corruptie is `verdwenen' uit de staatskas sinds 1992.

Het regime van president Daniel arap Moi dat 24 jaar aan de macht is geweest, stond bekend als corrupt maar dat er zoveel geld werd gestolen was nog niet bekend. Eind vorig jaar wonnen de oppositiepartijen de verkiezingen. De nieuwe regering van president Mwai Kibaki beloofde een einde te maken aan corruptie. Onder leiding van John Githongo, voormalig hoofd van de Keniaanse afdeling van de anticorruptie-organisatie Transparancy International, begon de nieuwe regering talrijke onderzoeken naar corruptie onder Moi. Notoir corrupte ambtenaren, zoals rechters, zijn ontslagen.

Het onderzoek concentreert zich op het zogenaamde Goldenberg-schandaal, waarvoor de regering openbare hoorzittingen heeft ingesteld. Het bedrijf Goldenberg ontving van de overheid een bonus voor export van goud, dat in werkelijkheid nooit werd uitgevoerd omdat er in Kenia nauwelijks goud wordt gevonden. Aanvankelijk werd aangenomen dat de toenmalige regeringspartij Kanu van Moi het geld aanwendde voor verkiezingscampagnes toen in 1992 voor het eerst meer partijen waren toegestaan. Nu blijkt dat Goldenberg en gelieerde Keniaanse banken ook werden gebruikt voor andere illegale transacties, met medeweten van politici en hoge ambtenaren bij de Centrale bank.

Het onderzoek door John Githongo heeft uitgewezen dat een deel van het gestolen geld is gebruikt om aandelen te kopen in een Londens hotel. Banken die hielpen het geld het land uit te krijgen, zijn onder andere de Citybank en Union Bancaire Privée in Zwitserland. De inmiddels overleden president van Nigeria, Sani Abacha, ontvreemde in de tweede helft van de jaren negentig miljarden dollars en maakte daarbij ook gebruik van deze banken. Het team van Githongo probeert nog informatie te krijgen van andere banken, zoals ABN Amro, in de hoop na rechtszaken in Kenia het geld te kunnen terugvorderen.

Met het gestolen `Goldenberg-geld' zou heel het lager onderwijs in Kenia tien jaar lang gefinancierd kunnen zijn. Kenia verkeert nu in een diepe economische crisis. Tijdens openbare hoorzittingen over Goldenberg zijn namen gevallen van vele hoge politici. Sommigen van hen zitten in de huidige regering. Ook de namen van Moi en diens zonen zijn gevallen. De ex-president moet deze week voor de commissie verschijnen