Justitie: extra onderzoek in zaak-Maja

Het openbaar ministerie in Arnhem wil dat de drie jongens, die gearresteerd zijn als verdachten van de moord op de 16-jarige Nijmeegse scholiere Maja Bradaric, psychisch worden onderzocht.

Het OM zal de rechter-commissaris in Arnhem hierom vragen. Dat heeft het OM vandaag bekend gemaakt. Het OM vindt het noodzakelijk dat de verdachten een persoonlijkheidsonderzoek ondergaan zodat er meer duidelijkheid komt over de persoonlijkheid van de verdachten en de toerekeningsvatbaarheid van de drie jongens.

De 18-jarige hoofdverdachte Goran M. uit Beuningen, zijn uit Nijmegen afkomstige vriend Ferdi O., eveneens 18 jaar, en de 16-jarige Goran P. uit Nijmegen zitten al bijna vier weken vast op verschillende plaatsen in Nederland voor de moord op Bradaric. De twee 18-jarige verdachten hebben eind november al een bekennende verklaring afgelegd. Het stoffelijk overschot van Maja Bradaric werd 18 novemeber aangetroffen in de uiterwaarden bij Bemmel. Het lichaam was na haar dood in brand gestoken, nadat ze daarvoor een auto door Goran M. zou zijn gewurgd. De verdachte Goran p. ontkent betrokkenheid bij de moord. Het OM zoekt nog uit wat zijn precieze aandeel is geweest.

Deze verdachte zou volgens zijn raadsman D. Moszkowicz al door twee psychiaters gezien zijn. Die zouden hebben vastgesteld dat de jongen in zijn geboorteland Bosnië mogelijk een oorlogstrauma heeft opgelopen. Daardoor zou hij totaal verstijfd zijn geraakt, toen de twee 18-jarigen Maja Bradaric in de auto wurgden en daarna haar lichaam in brand staken.

Justitie beschouwt ook de 15-jarige Nina K. uit Nijmegen nog steeds als verdachte in het onderzoek. Wel staat vast dat zij niet bij de moord en het in brand steken van haar vriendin aanwezig is geweest. Het meisje is op 6 december vrijgelaten. Zij is net als Maja leerling van het Dominicus College in Nijmegen. Sinds haar vrijlating is ze niet meer op school geweest.

Het OM zoekt het motief voor de moord in de relatiesfeer, zo stelt de woordvoerster.