`Irak beslist over doodstraf voor Saddam'

De Verenigde Staten en Irak zullen een eerlijk en openbaar proces voor de zaterdag opgepakte Iraakse ex-leider Saddam Hussein organiseren, en de Irakezen beslissen of de doodstraf wordt toegepast.

Dat heeft de Amerikaanse president George Bush gisteren gezegd op een persconferentie in Washington. Bush zei wel een eigen persoonlijke mening over de wenselijkheid van een doodvonnis te hebben, maar die was onbelangrijk in deze zaak. ,,Het is aan de Irakezen om die beslissingen te nemen.'' De Britse regering daarentegen, belangrijkste bondgenoot van de VS in de oorlog in Irak, liet weten part nog deel te willen hebben aan enig proces dat kan leiden tot de executie van Saddam Hussein. Ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, verzette zich tegen een doodstraf. De maandvoorzitter van de Iraakse regeringsraad, Abdulaziz al-Hakim, zei gisteren in Parijs dat de doodstraf kan worden toegepast.

Wanneer het proces zal plaatshebben, is nog onbekend. Leden van de Iraakse regeringsraad zeiden te hopen dat dat Saddam Hussein komend voorjaar kan worden berecht. Maar volgens The Washington Post is de ondervraging van de Iraakse ex-leider dan nog niet afgerond. Waar Saddam Hussein wordt verhoord is overigens nog steeds onbekend. Berichten dat hij naar Qatar is overgebracht, werden door Washington tegengesproken. Een Amerikaanse commandant meldde dat al een rebellenleider is opgepakt op basis van informatie van Saddam Hussein, maar hij gaf geen naam.

In verscheidene sunnitische steden in Irak hadden vandaag net als gisteren betogingen plaats om steun voor Saddam Hussein uit te drukken. In de noordelijke stad Mosul gingen 1.000 studenten van de plaatselijke universiteit de straat op die leuzen schreeuwden tegen de Amerikaanse bezetting en de Iraakse regeringsraad. In Tikrit, waar gisteren twee betogers door Amerikaanse troepen werden doodgeschoten, betoogden 250 scholieren voor Saddam: ,,Heel Irak zingt de glorie van Saddam Hussein'', scandeerden zij.

Shi'ieten, die veel meer van Saddam te lijden hebben gehad dan de sunnieten, uitten ook vandaag nog hun blijdschap over Saddams aanhouding. Maar radicale shi'itische geestelijken, onder wie de populaire Muqtada Sadr in Najaf, verwoordden daarnaast hun diepe afkeer van de Verenigde Staten – Saddams ,,Amerikaanse meesters'' zoals Muqtada Sadr het uitdrukte.

Bij het doorgaand geweld schoten Amerikaanse militairen vanochtend 11 Irakezen dood die in de stad Samarra, 100 kilometer ten noorden van Bagdad, een hinderlaag hadden gelegd. Samarra was vorige maand eveneens toneel van botsingen. Amerikaanse commandanten meldden toe dat 54 rebellen waren gedood, maar bewoners en politie hielden het op 10 doden, in meerderheid burgers. In Tikrit werden drie Amerikaanse militairen gewond toen een bom langs de weg ontplofte.