Hoofdredacteur RTV West stapt op

De hoofdredacteur van de Zuid-Hollandse omroep RTV West, R. Fresen, heeft gisteren aangekondigd te vertrekken bij de omroep. Naar aanleiding van een onderzoeksrapport over de regionale omroepen RTV West en RTV Rijnmond, waaruit bleek dat de zenders zo goed als failliet zijn, heeft Fresen besloten zijn functie te beschikking te stellen.

Fresen is door de onderzoekers niet aangewezen als belangrijke oorzaak van de economische malaise bij RTV West. ,,En dat maakt de keuze zo moeilijk'', zegt Fresen. Voordat de hoofdredacteur tot een ,,afgewogen beslissing kon komen'', heeft hij een ,,gezaghebbend persoon uit de wereld van het recht'' gevraagd een onafhankelijk oordeel te geven over zijn functioneren. Op verzoek van Fresen heeft vormalig procureur-generaal en oud-vice-president van het Haags Gerechtshof, mr. T. van Daalen, zich gebogen over de zaak. Fresen heeft moeten opereren ,,in een organisatie die de meest essentiële kenmerken van een bedrijf miste'', zegt Van Daalen. Het enige dat Fresen had kunnen doen om de situatie in de hand te houden, is volgens Van Daalen ,,de noodklok luiden''.

Toch besloot Fresen de functie van hoofdredacteur ter beschikking te stellen. Volgens hem kan een hoofdredacteur alleen goed functioneren als hij ,,boven elke discussie is verheven''. RTV West-directeur D. Binnendijk zegt de beslissing van Fresen te ,,respecteren'' en te ,,accepteren''. ,,Hij is een integer mens en zijn passie is een voorbeeld voor iedereen. Wellicht krijgt hij binnen ons bedrijf een andere functie'', aldus Binnendijk.