Frisse tempi in Schone Slaapster

Voor de zevende keer herneemt het Nationale Ballet The Sleeping Beauty, in 1981 in première gebracht in de versie van Sir Peter Wright. Het sprookje van Doornroosje wordt hier gebracht in een magnifieke glanzend gouden voorstelling, die met zijn monumentale en majestueuze grandeur, zijn luisterrijke decors en kostuums en het met glinsterende gouden glitters overgoten slot nog steeds behoort tot het allermooiste dat ooit op de Nederlandse podia was te zien.

Op Eerste Kerstdag is The Sleeping Beauty rechtstreeks vanuit het Amsterdamse Muziektheater op tv te zien met het prachtige solistenpaar Sofiane Sylve en Gaël Lambiotte als prinses Aurora en prins Florimund, dat de voorstellingsreeks gisteren opende. De volgende twaalf uitvoeringen hebben wisselende casts, waarbij de ballerina's Igone de Jongh en Ruta Jezerskyte debuteren als Aurora en de danser Cedric Ygnace als Florimund.

Nieuw is ook de begeleiding van Holland Symfonia onder leiding van de zeer ervaren Canadese opera- en balletdirigent Ermanno Florio. Holland Symfonia ontstond vorig jaar uit een fusie van het Noordhollands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Balletorkest. Florio neemt prettig frisse tempi, al zou de proloog waarin de wolk van een nieuwgeboren prinsessebaby aan het hof wordt getoond, iets langzamer mogen. Nu is er wat weinig aandacht voor de verhalende elementen, zoals het falende uitnodigingsbeleid dat zal leiden tot een eeuw lang slapen en wachten op de prins met zijn verlossende kus.

De muziek van Tsjaikovski wordt door Holland Symfonia goed gespeeld met een aantal fraaie soli op altviool, cello en viool. Er klinkt veel beeldende en expressieve afwisseling: sfeervol en magisch op de momenten dat de Seringenfee haar goede werk doet, weelderig in de Bloemenwals, met subtiel gemiauw in de pas de deux van de katten en spits-bruisend in de feest-aktes.

Voorstelling: The Sleeping Beauty door het Nationale Ballet en Holland Symfonia o.l.v. Ermanno Florio. Gezien: 15/12 Muziektheater Amsterdam. Herh. t/m 1/1. Tv: 25/12 14u Ned. 3.

    • Kasper Jansen