Fransen verfilmen Harry Mulisch' boek De Procedure

De roman De Procedure van Harry Mulisch wordt verfilmd. Het wordt een Franstalige speelfilm, zo heeft Mulisch' uitgeverij De Bezige Bij gisteren bekendgemaakt. De Franse productiemaatschappij Nord-Ouest heeft de rechten verworven voor de verfilming van De Procedure, een roman die tot nu toe in elf talen is vertaald. Regisseur is Michel Spinosa, die een aantal goed ontvangen films op zijn naam heeft staan. Nord-Ouest werkt onder meer aan de verfilming van Elementaire deeltjes van de Frans schrijver Michel Houellebecq. Mulisch schreef De Procedure in 1998. In ons land werd het boek bekroond met de Libris Literatuurprijs. Van de roman zijn inmiddels bijna 150.000 exemplaren verkocht. Van Mulisch werden eerder De aanslag en De ontdekking van de hemel met veel succes verfilmd. De aanslag verwierf zelfs een Oscar. Ook Mulisch' romans Twee vrouwen en Hoogste tijd werden verfilmd. De verfilming van De Procedure zal zeker twee jaar duren. Mulisch gaat zich niet met de verfilming bemoeien en houdt zich ook niet bezig met de keuze van de scenario-schrijver. ,,Ik wil er geen verantwoordelijkheid voor nemen. Ik heb die regisseur ontmoet bij de Boekensalon in Parijs, een paar maanden geleden. Hij wilde het graag doen, hij is echt gemotiveerd,'' aldus de schrijver.