Eerdere poging gijzeling Lusanne

Simon S. (63), die vastzit voor de ontvoering van de 11-jarige Lusanne van der Gun uit Oldeberkoop eind augustus dit jaar, wordt ervan verdacht haar ook dit voorjaar te hebben willen ontvoeren. Dit bleek vanmorgen uit de dagvaarding die de officier van justitie voorlas op de pro formazitting van de Leeuwarder rechtbank. S. uit Ryptsjerk wordt naast de gijzeling van Lusanne tussen 25 augustus en 27 augustus ook een gijzelpoging van Lusanne tussen 1 mei en 25 juni ten laste gelegd. Volgens een woordvoerster van het openbaar ministerie in Leeuwarden bleek uit de verhoren van Lusanne dat de man haar eerder had aangesproken toen ze in Oldeberkoop fietste. ,,Hij deed zich voor als een soort politieman, die haar op haar verkeersgedrag aansprak.'' ,,Een zelfgemaakt stopbordje, dat hij had willen gebruiken om haar tot stoppen te dwingen, brak echter af toen hij het uit de kofferbak haalde'', aldus de woordvoerster van het OM. S. zou dit feit hebben bekend.

Lusanne werd op de dag van haar ontvoering door S. aangehouden toen ze 's morgens met een vriendinnetje van huis naar school fietste. Ook toen deed hij zich voor als verkeersbrigadier, hield het stopbordje omhoog en dwong haar bij hem in de auto te stappen. Hij plakte haar mond af met tape en zwachtelde een deel van haar hoofd in met verband. Lusanne zat twee dagen opgesloten in de auto in een garage in het Limburgse Susteren en werd twee dagen later vrijgelaten in Venlo. De verdachte eiste 200.000 euro losgeld van de ouders van Lusanne, wat echter niet betaald is.

S. zit sinds 13 november in het Pieter Baan Centrum in Utrecht voor een psychiatrisch onderzoek. De zaak moest pro forma worden voorgedragen, omdat S. honderd dagen in voorarrest zit. De zaak wordt inhoudelijk behandeld op 26 februari volgend jaar.