De kinderziekten van netradio

Voor de liefhebber kan radio via internet een optie zijn. Maar het operationeel maken van de netradio van Philips is geen vanzelfsprekende zaak.

Lef kun je Philips niet ontzeggen. De Streamium MC-i250, een soort stereo-installatie met ingebouwde internetradio, is een grensverleggend product. Het past in Philips' visie van the connected home, waarbij alle apparaten in een liefst draadloos netwerk zijn verenigd. De vraag is alleen of de grenzen verschuiven in een bruikbare richting.

Om te beginnen is het uiterlijk van de Streamium nogal uitbundig. De meeste mensen die het apparaat zien, fronsen de wenkbrauwen bij de grote ronde knoppen en de woest ogende luidsprekers. Ook kun je je afvragen of de consument niet liever een component heeft met alléén die internetradio, die in de bestaande stereo wordt ingepast.

De Streamium MC-i250 (545 euro) en zijn collega de MC-i200 (425 euro) kunnen FM-radio ontvangen en cd's afspelen. Maar hun grote verkoopargument is het feit dat ze aangesloten kunnen worden op een computernetwerk en dan streaming audio van internet kunnen weergeven, anders gezegd radiostations kunnen ontvangen die op internet uitzenden. Heb je in de ether een paar handenvol radiostations, op de kabel tientallen en via de satelliet honderden, op internet kun je duizenden zenders ontvangen. Voor hitmuziek hoef je dat niet te doen maar juist obscure doelgroepenzenders, die zich richten op minder gangbare muziekstijlen of politieke richtingen, kun je alleen op internet vinden. Daarnaast zijn zenders die uw plaatselijke kabelmaatschappij niet doorgeeft (Radio Nederland Wereldomroep bijvoorbeeld), vaak via internet wel te vinden.

Wie geen adsl of internet via de kabel heeft, kan internetradio op de Streamium vergeten. Met een gewone modem kun je hem niet verbinden. Ook wie zijn adsl-aansluiting gebruikt met behulp van een usb-modem staat buitenspel. Nodig is een ethernetmodem die is aangesloten op een pc of een router (verdeelstation voor netwerk). Met deze pc of router moet de Streamium worden verbonden door middel van utp-kabel (achtaderig snoer met plastic connectoren die lijken op de stekkertjes aan telefoonsnoeren). De i250 is ook geschikt voor een draadloos netwerk, maar dat is weinig zinvol bij een apparaat dat een stopcontact nodig heeft en waarvan ook de boxen met draden worden aangesloten.

Als de juiste infrastructuur aanwezig is, is het aansluiten niet moeilijk. Dat wil niet zeggen dat het dan werkt. Onder medewerkers van deze krant is de score tot dusver 50 procent: op twee adressen werkte het niet – ondanks uitvoerige troubleshooting ter plaatse door Philips-medewerkers – en op twee wel. Dat gold voor een netwerkaansluiting mét draad; draadloos lukte helemaal niet, al is dat op slechts twee locaties geprobeerd. Het probleem zit waarschijnlijk in de instellingen van de gebruikte routers, maar welke instellingen is een raadsel, ook voor Philips.

En als het werkt? Dan kun je direct een twintigtal door Philips voorgeprogrammeerde stations ontvangen, die worden verzorgd door de Amerikaanse site Mp3.com. Helaas is Mp3.com begin december `op zwart' gegaan door een overname. Wat het bedrijf in de toekomst gaat doen is nog onduidelijk.

Er lijken ook andere radiozenders te zijn voorgeprogrammeerd, maar dat zijn stations die betaling of registratie vereisen. Het is niet duidelijk wat voor kwaliteit deze brengen, dus waarom je een abonnement zou nemen voor een bedrag in de orde van een tientje per maand mag Joost weten.

Gelukkig kun je ook zelf zenders aan de lijst van de Streamium toevoegen. Dit doe je via de site my.philips.com. Het is raar om je radio te programmeren vanaf de pc, maar het werkt wel. Het `adres' van een uitzending zoals dat op de pc verschijnt in de adresbalk van RealPlayer (het programma waarmee veel internetradio wordt afgespeeld) kan naar my.philips.com worden gekopieerd, waarna de Streamium hetzelfde programma ook kan vinden. Anders gezegd, de werking van de Streamium is afhankelijk van deze site. Mocht Philips ooit besluiten my.philips.com op te heffen dan kan de eigenaar van een Streamium internetradio het verder vergeten.

Wat dan blijft is, in het geval van de i250, de mogelijkheid mp3-bestanden af te spelen van een pc elders op het huisnetwerk, al moet daarvoor wel apart (gratis) software worden gedownload en op deze pc worden geïnstalleerd. De i200 kan in plaats daarvan cd-roms met mp3-bestanden afspelen.

Wie een notebookcomputer heeft, heeft helemaal geen Streamium nodig. De portable kan een plekje krijgen dicht bij de stereo, waar hij kan worden aangesloten op de Aux-ingang en op het computernetwerk. Dan kun je zelfs meer dan met een gloednieuwe Streamium en je bent niet afhankelijk van een site van Philips. Koop een tweedehands notebook en je bent nog altijd voordeliger uit dan met de aanschaf van een nieuwe Streamium.

Wie besluit de nationale industrie te steunen en er toch een in huis te halen, moet een terugbrenggarantie eisen: als hij onverhoopt op het huisnetwerk niet werkt, moet hij kunnen worden teruggebracht.

www.nrc.nl Video over de werking van het besproken apparaat

    • Herbert Blankesteijn