Controles voor vlucht mogen niet

Controles voor het vertrek van vliegtuigen, die op vluchten van Schiphol naar de Antillen worden uitgevoerd (preflightcontroles), maken vaak ongerechtvaardigd onderscheid op grond van ras. Dat concludeert de Commissie Gelijke Behandeling, die dit op verzoek van het Meldpunt Discriminatie Amsterdam heeft onderzocht. KLM mag de reisadviezen die de preflightcontroles van het zogenoemde Schiphol-team opleveren, niet meer klakkeloos overnemen.

Het Schiphol-team, bestaande uit de Koninklijke Marechaussee en de douane, voert de preflightcontroles sinds oktober 2002 uit op vluchten naar de Antillen. Ze zijn bedoeld om de toestroom van drugskoeriers (bolletjesslikkers) in te dammen. Het team kan passagiers na het inchecken benaderen. Er wordt een aantal vragen gesteld en op basis van de antwoorden kan het Schiphol-team een negatief reisadvies afgeven aan de KLM.

,,Ik zou niet weten hoe je aan iemand kunt zien dat hij of zij in de toekomst drugs gaat smokkelen'', zegt Maurice Strijkers, woordvoerder van het Meldpunt Discriminatie Amsterdam. De luchtvaartmaatschappij weigerde afgelopen jaar 1.649 passagiers op basis van dit advies.

Het meldpunt kreeg van een stichting op Curaçao veel klachten binnen over de manier waarop mensen worden geweigerd. ,,Het gaat om mensen met een geldig paspoort, een geldig vervoersbewijs en een blanco strafblad die gewoon naar de Antillen gaan om vakantie te vieren of familie te bezoeken. Deze mensen mogen op het laatste moment niet het vliegtuig instappen en kunnen naar het geld dat het ticket heeft gekost, fluiten'', aldus Strijkers. De `potentiële drugskoeriers' hebben volgens Strijkers vrijwel nooit blond haar en blauwe ogen hebben. Volgens het meldpunt vergroot de uitspraak de kans dat geweigerde passagiers die naar de rechter stappen, hun geld terugkrijgen.