Zesmaal rood in Barcelona

Patrick Kluivert scoorde in de derby tussen Espanyol en FC Barcelona zaterdagavond twee keer, maar de aandacht ging na afloop niet naar hem uit. In de wedstrijd vielen liefst zes rode kaarten, eerlijk verdeeld over beide teams. Dat Barcelona met 3-1 won, was eigenlijk bijzaak, al was het wel de eerste zege in vijf competitieduels voor het elftal van Frank Rijkaard.

Al voor rust was de eindstand bereikt en werd aan de kant van de thuisploeg een speler van het veld gestuurd. Voor Espanyol mocht ex-Barcelona-speler De la Peña vertrekken. Barcelona had toen al drie keer gescoord. De van een blessure teruggekeerde Braziliaan Ronaldinho maakte een vroege openingstreffer van Jordi Cruijff ongedaan, waarna Kluivert met twee doelpunten binnen een kwartier de 3-1 op het scorebord bracht.

Na rust veranderde het duel in een waar slagveld. Scheidsrechter Pino Zamorano had zijn handen vol om het duel in goede banen te leiden. Bij Barca haalden Rafael Marquez, Phillip Cocu en Quaresma het einde van de wedstrijd niet. Cocu kreeg een directe rode kaart, de andere twee werden na twee gele kaarten verbannen naar de tribune.

Espanyol eindigde ook als achttal. Nadat De la Peña al voor rust moest inrukken, volgden Soldevilla en Lopo zijn voorbeeld na de pauze. Beiden kregen twee keer een gele kaart. De zes uitsluitingen vormden een record in de Spaanse Primera Division.

Trainer Frank Rijkaard hoopt dat zijn spelers voortaan slimmer zijn in het maken van overtredingen.

,,Nu maakten we overtredingen op spelers die met de rug naar de goal stonden. Maar hoe gevaarlijk kunnen zij in zo'n situatie zijn? We hebben dit seizoen al meer kaarten gekregen voor dit soort overtredingen. Ik hoop dat mijn spelers hier van leren.''