Washington effent weg voor sancties tegen Syrië

De VS hebben Syrië gedreigd met economische en diplomatieke sancties. Volgens Washington produceert Syrië biologische en chemische wapens en verleent het onderdak aan militante Palestijnse groepen als Hamas en Islamitische Jihad. Daarnaast zou het wapensmokkel naar Irak toelaten. De sanctiedreiging is ondergebracht in een vrijdag door president Bush getekende wet. Die machtigt hem de export naar en investeringen in Syrië te beperken, het niveau van Amerika's diplomatieke vertegenwoordiging in Damascus te verlagen en Syrische diplomaten in de VS in hun bewegingen te beperken. Syrië liet via president Assad weten de VS ,,niet als vijand te beschouwen''. De door de staat gecontroleerde Syrische media noemden het Amerikaanse standpunt echter ,,agressief en ongerechtvaardigd'' en spraken van ,,een onbeschaamde discriminatie zonder precedent'' jegens Syrië.