Wall Street Journal

[...] De spontane reactie van Iraakse journalisten – die hun emoties niet konden bedwingen bij het zien van de beelden van de gevangengenomen Saddam – gaven aan [...] hoe belangrijk dit moment is voor Iraks wederopbouw. [...]

De gevangenneming van Saddam zal een keerpunt zijn, zo veel kunnen we voorspellen. Want zolang Saddam op vrije voeten was, was er een natuurlijke angst dat de coalitie zich te snel zou terugtrekken en de dictator zou toestaan uit zijn schuilplaats op te duiken en zijn terreurbewind te hervatten. [...] Die reactie is in overeenstemming met de ervaring in andere totalitaire samenlevingen. [...] Zo gaf in Roemenië de gevreesde Securitate pas nadat de dood van Nicolae Ceausescu was bevestigd, de strijd op om een overduidelijk gedoemd regime te redden.[ ...] Saddams proces moet in Irak worden gehouden zodat het meer zal zijn dan slechts het onthullen van de omvang van zijn kwade daden. De boodschap zal duidelijk zijn: zelfs al was er buitenlandse hulp nodig om hem omver te werpen en hem op te pakken, het is het Iraakse volk dat verantwoordelijk moet zijn voor het berechten van Saddam en het bepalen van zijn lot. [...]