Van der Vaart matchwinnaar

Zelden wekte Ajax gisteren de indruk zijn gram te willen halen na de uitschakeling voor Europees voetbal. Met name in de eerste helft werd FC Utrecht in een gezapig tempo met fluwelen handschoenen aangepakt. Terwijl het behalen van de landstitel nu toch het ultieme doel is dat de Ajacieden in het resterende seizoen voor ogen hebben.

FC Utrecht speelde vanuit een goed georganiseerde verdediging en hield de linies kort op elkaar. Daardoor kreeg Ajax pas na een uur zijn eerste echte kans. Dat was een kopbal van de Zweed Zlatan Ibrahimovic, uit een voorzet van de Belg Wesley Sonck. De lange spits bracht als invaller in de tweede helft bij Ajax wat meer vuur in de strijd.

Ibrahimovic heeft nog steeds last van een beschadigde teen, kan alleen wat conditie opdoen op een hometrainer en wordt tot winterstop slechts ingezet als het nodig is. De centrumspits moet dan wel met een pijnstillende injectie het veld in. Het verhinderde hem gisteren niet aan te tonen dat Ajax hem ondanks zijn grilligheid en gebrek aan overzicht, niet meer kan missen.

Effectief was echter de voorzet van Maxwell – in de tweede helft doorgeschoven van linksback naar de positie van linkshalf – op `goudhaantje' Rafael van der Vaart die met een subtiele voetbeweging met zijn `verkeerde' rechterschoen de winnende treffer in het net schoot.

Joost Broerse miste tien minuten voor tijd een kans op de gelijkmaker door de bal van dichtbij via de bovenkant van de lat over te schieten. Ajax behield door de benauwde zege een punt voorsprong op PSV, dat ook een duel meer heeft gespeeld.