Topman AM toch direct weg na affaire rond accountant

Bestuursvoorzitter K. de Ruiter van de beursgenoteerde projectontwikkelaar AM (Amstelland MDC) treedt met onmiddellijke ingang af. Vorige week maakte het bedrijf nog bekend dat De Ruiter, die door een omstreden afspraak met een accountant in opspraak raakte, nog zou aanblijven tot de zomer van volgend jaar. Amstelland MDC weigert te vertellen waarom De Ruiter nu alsnog meteen vertrekt.

Vorige week onthulde deze krant dat De Ruiter met een accountant van PricewaterhouseCoopers (PWC) een afspraak had gemaakt over een privé-betaling van 3 miljoen euro. De accountant zou dit bedrag ontvangen als hij de overnameprijs wist te verlagen van het in Gouda gevestigde bedrijf Multi Development Corporation (MDC), dat in augustus vorig jaar voor 310 miljoen euro door Amstelland werd ingelijfd. De accountant, al bijna veertien jaar een vennoot van PWC, onderzocht de boeken van branchegenoot MDC en wist de overnameprijs te drukken.

Vorige week, direct nadat bekend was geworden dat De Ruiter zomer volgend jaar zou aftreden, verklaarde president-commissaris Cor Boonstra van AM dat het ,,evident is dat er een relatie'' bestaat tussen het vertrek van De Ruiter en de affaire. De Ruiter ontkende vorige week die relatie. Een woordvoerder wil niet ingaan op de vraag of De Ruiter nu nog aan die verklaring vasthoudt.

Volgens AM blijft De Ruiter aan als adviseur van de onderneming. Dit gebeurt tot 30 juni volgend jaar, het moment waarop zijn arbeidscontract afloopt. Vorig jaar ontving De Ruiter als salaris inclusief bonus circa 820.000 euro. Het is onduidelijk of De Ruiter zijn salaris van vorig jaar, bijna 400.000 euro, tot 30 juni blijft ontvangen. Vorige week werd bekend dat De Ruiter in ieder geval geen afvloeiingsregeling krijgt.

De taken van De Ruiter zullen volgens Amstelland MDC op korte termijn worden overgenomen door een interim-bestuurder. De 60-jarige De Ruiter werkte sinds 1964 bij bouwonderneming NBM Amstelland, de rechtsvoorganger van Amstelland MDC, in een groot aantal verschillende functies. In 1998 trad hij toe tot de raad van bestuur van NBM Amstelland, dat zich kort daarop splitste. Sinds 2001 was hij bestuursvoorzitter van Amstelland.