Tolkien wint `Big Read' met grote voorsprong

The Big Read, een Britse populariteitswedstrijd voor romans, is gewonnen door Tolkiens verfilmde trilogie The Lord of The Rings. De overwinning leek al maanden vast te staan, onder meer omdat het door de BBC gehouden concours samenviel met de publiciteit rond de derde Lord of the Rings-film, Return of The King, die vanaf woensdag in Britse bioscopen te zien is. William Hill en Ladbroke's, twee grote wedkantoren, namen al sinds oktober geen nieuwe inzetten meer aan op de winnaar.

Op de tweede plaats kwam Jane Austens Pride and Prejudice, gevolgd door een wél verrassende nummer drie: jeugdboekenschrijver Philip Pullmans trilogie His Dark Materials (in Nederland vertaald als Het Gouden Kompas) eindigde twee plaatsen hoger dan J.K. Rowlings Harry Potter and the Goblet of Fire (op vijf).

Pullmans werk was het enige in de topvijf zonder steuntje in de rug van een bewerking voor film of televisie. Wel loopt bij het National Theatre sinds deze maand een tweedelige bewerking, die nog voor de première vrijwel geheel uitverkocht was. Op de vierde plaats eindigde Douglas Adams' cultboek The Hitchhikers's Guide to the Galaxy.

Het concours voor het meest geliefde boek begon met een long list van honderd romans. Bekende Britten verdedigden vervolgens in een reeks tv-programma's elk een van de 21 beste boeken, waarna kijkers via het internet, de telefoon of met een SMS-bericht konden stemmen. Zo presenteerde oud-Tory-leider William Hague Birdsong van Sebastian Faulks (op dertien) met een reportage uit de voormalige loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, het decor van het boek. En zo verdedigde comedienne Ruby Wax J.D. Salingers The Catcher in the Rye (op vijftien).

In de top-21 stonden onder meer klassieken als Orwells 1984, A.A. Milne's Winnie the Pooh en Dickens' Great Expectations met Margaret Mitchells Gone With the Wind op 21. Vanaf het begin was duidelijk dat groepen Tolkien-fans en bloc hun voorkeur duidelijk maakten. Het boek kreeg uiteindelijk een kwart van de 750.000 stemmen die werden uitgebracht.

The Big Read was de derde BBC-competitie binnen een jaar. Vorig jaar ging de omroep op zoek naar de `grootste Brit', die eindigde met een overwinning van Winston Churchill (met de Victoriaanse ingenieur Isambard Kingdom Brunel als minder voorspelbare nummer twee). In september won een Victoriaans badhuis in Manchester de BBC-wedstrijd Restoration, waarin vervallen gebouwen dongen naar extra restauratiegeld.