Titel nog niet bekend

,,Ladies and gentlemen, we got him!'' Wat zijn Amerikanen toch goed in het terugbrengen van ingewikkelde zaken tot de simpele essentie, met dramatisch effect. Toch waren het niet de woorden van landvoogd Bremer die zijn gehoor op de persconferentie van gistermiddag in extase brachten, maar de beelden van de gevangengenomen Saddam. Ding dong, the witch is dead!

Anders dan in The Wizard of Oz is deze boze heks nog niet dood, maar wel voorgoed onschadelijk. Het was vooral de aanblik van de op een dakloze lijkende uitgeputte ex-dictator, die willig aaa zegt tegen de dokter, waardoor de mythe van het onuitroeibare kwaad – de tot het laatst tegen zijn nederlaag vechtende held van de Arabische wereld – eens en voor altijd gedemonteerd werd. Dat is wat een beeld kan doen.

Het meest leek de video uit Tikrit nog op de visuele kerstgroet die ons in 1989 uit Boekarest bereikte. Een verontwaardigde oude man in een sjofele jas, de doffe paniek in de ogen van zijn vrouw: die video eindigde met twee lijken, het resultaat van de executie van het echtpaar Ceausescu. Uit straatcitaten van besneeuwde Amerikanen op Times Square in Nova bleek ook de hoop dat Saddam snel geexecuteerd zal worden. De verlichte senator Lieberman sloot zelfs berechting uit door een hof dat de doodstraf niet kent.

De ingelaste uitzending van Nova gisteren, de tweede achtereenvolgende zondag met belangrijk nieuws, geeft aan dat de publieke omroep zich niet weer wilde laten verrassen. Al vanaf 11.20 uur waren NOS Actueel en het NOS Journaal in de lucht op Nederland 2. De sportprogrammering moest er grotendeels voor wijken. De bekende Irakdeskundigen deden hun zegje, er was alleen misschien niet steeds genoeg nieuws. Maar op zo'n zondag schakelt iedereen op een ander tijdstip in en kan de CNN/Cineacformule (doorlopend programma) geen kwaad. Ik had het pas na Buitenhof in de gaten, na eerst een tijdje gekeken te hebben naar de plaatjes tussen de informatielichtkranten van CNN.

Saddam kwam ook nog even in beeld in Tegenlicht (VPRO). Zijn portret, een idool naast Osama bin Laden en Mickey Mouse, siert een jongenskamer van een islamitisch internaat op Midden-Java, waar vermoedelijk met Saoedisch geld jongeren met tegenzin worden klaargestoomd voor de jihad. Unieke beelden, in een schitterende documentaire, Vlucht uit de hemel, van Leonard Retel Helmrich. Eerder liet Retel Helmrich in De stand van de zon al zien hoe dicht hij Javanen op de huid kan filmen, en wat een herkenbare eigen stijl hij ontwikkeld heeft. 95 procent van die eigenheid weet hij overeind te houden in zo'n tv-portret.

Dree en Ietje, de twee voormalige daklozen uit Maria Goos' nieuwe dramaserie Lieve mensen (VPRO) moeten door de man met de baard in die ondergrondse schuilplaats, even tot volgende week op hun recensie wachten. Als schot voor de boeg drie dialoogzinnen: ,,Het kan toch niet zo zijn dat wij dit niet kunnen willen?'', ,,Het is wel een last hè, alles'' en ,,Dit is heel erg een plek om niet te drinken.'' Ook elk ander zinnetje zou als poëzie bloemlezing verdienen.

    • Hans Beerekamp