Striptease tussen de uitlaatgassen

In het Gelredome werd zaterdag de tweede World Supercross Grand Prix gehouden. Ernesto Fonseca won de Amerikaanse sportshow.

Opspattend zand, uitlaatgassen en oorverdovend motorgeronk vulden zaterdag voetbalstadion Gelredome tijdens de tweede editie van de World Supercross Grand Prix in Arnhem. De grasmat had plaatsgemaakt voor 5.500 kubieke meter zand, waarmee een parcours van zevenenvijftig springbulten en acht bochten was samengesteld. Zestienduizend motorcrossfans zagen een vier uur durende Amerikaanse show met een apotheose waarin de spanning ontbrak. De Costa-Ricaan Ernesto Fonseca bleek in de eindstrijd van de 250cc-klasse veel te sterk en maakte zijn belagers vanaf het startschot duidelijk dat er voor hen niets te halen viel.

De World Supercross GP betekent voor motorcross wat Formule I is in de autosport. Tot twee jaar geleden speelden de wedstrijden zich nog alleen in de de Verenigde Staten af. Van de wedstrijd van zaterdag in Arnhem werden in 163 landen televisiebeelden vertoond. Een Amerikaans televisiestation verzorgde zelfs een live-uitzending met interviews en optredens. De openingsceremonie, cheerleaders, breakdancers, motorcrossdemonstraties en sponsoruitingen, maakten de Supercross tot meer dan zo maar een sportwedstrijd, vond ook voorzitter Jos Vaessen van het organiserende TT Circuit Assen.

,,Het accent ligt op de sport. Als je ziet wat de rijders aan training moeten doen, dat is ongelooflijk. Ze hebben echt een geweldig uithoudingsvermogen'', zei Vaessen. ,,Maar geheel volgens de Amerikaanse sporttradities zit er ook een stuk entertainment bij, met een openingsceremonie en demonstraties. Het is een avondje uit, al moet het overige vermaak ondergeschikt blijven. Vanavond waren hier echte motorfans die de sport volgen en die de rijders kennen. Die mensen komen uit heel Nederland, maar ook uit België en Duitsland. Daarom staat de motorsport voorop en moet entertainment niet de overhand krijgen.''

Treffender had Vaessen de sfeer in het Gelredome niet kunnen beschrijven. Na ieder startschot veranderden de tribunes in een lichtzee door de cameraflitsers en als een rijder ten val kwam, klonken kreten van ontzetting en amusement. Maar zodra de cheerleaders of breakdancers onder begeleiding van opzwepende deuntjes het circuit betraden, verloor het publiek de aandacht. De interviews met de rijders tijdens de races waren eveneens goedbedoeld, maar door het motorgeweld onverstaanbaar. Vermakelijk was wel de demonstratie van de kleine KTM-motoren, waarbij vijftien 6- en 7-jarigen twee rondes door het zand ploeterden.

Liefhebbers van motorcross kwamen desondanks ruim aan hun trekken. Begeleid door rockmuziek, zoeklichten en steekvlammen werden de toprijders een voor een geïntroduceerd. Suzuki-rijder Tyler Evans verraste door zijn entree met ontbloot, getatoeëerd bovenlijf. Na verschillende kwalificatieronden van veertig coureurs in meerdere klassen volgde het main event: de 250cc-categorie. Mede door de afwezigheid van toprijders Chad Reed en Ricky Carmicahel was Ernesto Fonseca twintig ronden onaantastbaar. ,,He got wings'', zei Honda-collega Damon Huffman, die tweede werd. Suzuki-coureur Andrew Short werd derde en verontschuldigde zich voor een duw tegen Tyler Evans, waardoor het publiek een tweede striptease werd ontnomen.

De coureurs toonden zich achteraf zeer tevreden over de baan en het dak van het Gelredome, nadat de seizoensopening in Sevilla vorige week letterlijk in het water was gevallen. ,,Het was een geweldig evenement. De omstandigheden waren net zo goed als in de Verenigde Staten. Het was net alsof ik thuis reed'', meende Fonseca. Door het succes van een van de eerste World Supercross GP-evenementen buiten Noord-Amerika gaan TT Circuit Assen en de Nederlandse motorsportbond KNMV de komende maand in onderhandeling over een contract dat het circus voor vijf jaar aan Arnhem en Sevilla moet binden.

    • Michiel Dekker