Sprintzege Timmer in Salt Lake

Voor het eerst in haar carrière heeft Marianne Timmer een wereldbekerwedstrijd op de 500 meter gewonnen, gisteren in Salt Lake City. Tot nu toe was Christine Aaftink de enige Nederlandse schaatsster die in wereldbekerverband de sprint over de kortste afstand won.

Aaftink deed dat in 1989. Pas veertien jaar later kreeg ze een opvolgster. ,,Zulke statistieken zijn leuk'', zei Timmer na haar zege tegenover het persbureau ANP. ,,Je ziet dat ik elke wedstrijd doorgroei. Het ging alweer iets beter dan zaterdag.'' Toen eindigde ze op de 500 meter als derde en belandde ze op de 1.000 meter tweemaal net naast het podium.

De zege kwam onverwacht, vertelde de rijdster uit de ploeg van SponsorBingo Loterij. Timmer had zelfs overwogen om zich af te melden voor de race, omdat ze last had van een verrekte lies. ,,Maar ja, de wereldbekerpunten zijn belangrijk, hè. Daarom heb ik toch maar gereden.'' In haar rit kon ze bij de wissel in de rug van haar opponente Anzjelika Kotioega duiken en zodoende met veel snelheid de laatste binnenbocht ingaan.

Met de WK sprint in het verschiet, medio januari in Japan, verkeert Timmer in een uitstekende vorm. ,,Ook op de 500 meter kom ik steeds dichter bij de top. Deze zege werkt mentaal door. Al is de echte vorm er nog niet. Dat merk je aan de kleine foutjes die ik maak. De puzzel is nog niet compleet. Maar op het NK sprint (begin januari, red.) hoop ik het volgende stapje te maken.'

Timmer moest na afloop van haar 500 meter ruim drie uur moeten wachten voordat ze haar gouden medaille kreeg. De prijsuitreiking na de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City was gepland na de races over 100 meter, een experiment van de internationale schaatsunie. Tot woede van haar coach Floor van Leeuwen liepen die wedstrijden zo enorm uit dat de schaatsster pas tegen half elf 's avonds werd gehuldigd. Foeterend liep Van Leeuwen op de Olympic Oval rond. Hij haalde verhaal bij de hoofdarbiter, maar kreeg toch te horen dat Timmer pas na de 100 meter-finales haar plak kreeg.

Een dag eerder zette Erben Wennemars in Salt Lake City zijn zegereeks op de 1.000 meter voort. Net als een week eerder in Calgary eindigde hij op die afstand als enige onder de 1.08 minuut, in 1.07,63. Twee Nederlanders vergezelden hem op het podium, Gerard van Velde en Beorn Nijenhuis. Wennemars, die zijn negende wereldbekerzege van het jaar behaalde, betreurde het dat er op de Olympic Oval maar één wedstrijd over 1.000 meter werd gereden. De gebruikelijke tweede 1.000 meter had plaatsgemaakt voor de 100 meter.

De Canadees Jeremy Wotherspoon nestelde zich gisteren definitief in de eregalerij der sprinters. De 27-jarige Canadees boekte dit weekeinde in Salt Lake City zijn 48ste en 49ste wereldbekerzege, met twee overwinningen op de 500 meter, en overtroefde daarmee de legendarische Uwe Jens Mey. De voormalige Oost-Duitser was tot gisteren de meest succesvolle schaatser op de wereldbeker met 48 overwinningen. Wotherspoon faalde in zijn poging het wereldrecord van Hiroyasu Shimizu te breken. Dat staat op 34,32 seconde. Hij bleef steken op 34,45. ,,Daarom ben ik een beetje teleurgesteld'', zei `The Spoon'. ,,Maar om de perfecte race te benaderen, moet je meer wedstrijden schaatsen. Het is jammer dat er dit seizoen geen belangrijke races op banen als Salt Lake of Calgary worden gehouden.''