`Saddam hakte mijn hand af'

Met de telefoon binnen handbereik op de salontafel vertelt de Irakees Hassan El Gereawy (42) hoe blij hij is met de aanhouding van Saddam Hussein. Elke keer als de Arabische zender Al-Jazira de beelden herhaalt van de schuilkelder en de medische keuring, gaat zijn handloze rechterarm de lucht in. ,,De duivel is opgepakt.'' Zijn ogen zijn betraand. De telefoon rinkelt, alweer. Gevluchte landgenoten uit allelei werelddelen bellen om hem te feliciteren.

,,Iedereen feliciteert me omdat Saddam mijn rechterhand heeft afgehakt'', zegt El Gereawy met zijn ogen gericht op de televisie. Hij werd in 1996 samen met negen andere handelaren in vreemde valuta opgepakt.

Uday, de wrede zoon van de dictator, pakte hem zijn geld af. Ook het goud van zijn vrouw, het huis, de auto en het restaurant van zijn vader werden geconfisqueerd, vertelt El Gereawy. Saddam vaardigde een speciaal decreet uit, dat bepaalde dat de rechterarmen van geldhandelaren `afgeknipt' moesten worden. En er werd een kruis tussen hun wenkbrauwen ingekerfd, zodat alle Irakezen konden spugen op dieven van het volk. Zes jaar geleden vluchtte El Gereawy naar Nederland. Binnenkort ontvangt hij zijn Nederlands paspoort.

Gisteren werd na het bekend worden van de aanhouding gefeest bij de Irakezen in Nederland, zegt W. El Katib van de Organisatie van Mensenrechten in Irak. Een al eerder geplande vergadering van de Nederlandse tak van Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) in een verenigingsruimte in Den Haag mondde zondagmiddag uit in een feest met muziek, dans en eten. ,,Het is groot nieuws, erg belangrijk'', zegt El Gereawy met lachende ogen. ,,Nu weet ik dat Saddam nooit meer terugkomt.''

Het doet hem pijn, zegt El Gereawy, dat sommige moslims in Nederland niet willen geloven dat Saddam zo'n grote shaytan (duivel) was. Sinds de arrestatie van Saddam bekend werd, is hij nog niet in de moskee geweest. Maar er zullen mensen zijn die de arrestatie van Saddam zullen betreuren, weet hij. ,,Moslims hier weten niet hoe slecht Saddam was.''