Polen voelt zich niet schuldig

De Polen voelen zich niet schuldig aan het mislukken van de Europese top. Integendeel: ze zijn best tevreden over de uitkomst. Nu kan eindelijk een discussie over de Europese grondwet beginnen op basis van argumenten, aldus hoofdredacteur Adam Michnik van Gazeta Wyborcza, Polens grootste krant.

,,De Poolse regering heeft een duidelijk signaal gegeven'', schrijft Michnik. ,,We zijn geen gemakkelijke partner maar voorspelbaar. We staan open voor argumenten en niet voor bedreigingen of chantage.'' De Duitse bondskanselier Schröder zei vorige week dat Polen zich als `nieuwkomer' maar beter kan aanpassen.

Minister Wlodzimierz Cimoszewicz van Buitenlandse Zaken zei gisteren: ,,De commentaren van de politici na de top laten zien dat ze terughoudend zijn met het bekritiseren van onze positie.'' Volgens hem betekent dit dat Polen aan respect heeft gewonnen.

De Duits-Franse opstelling inzake de grondwet heeft de posities in het Poolse parlement tot nu toe alleen maar verhard. Daardoor kon premier Leszek Miller geen kant op, schrijft commentator Jedrzej Bielecki van Rzeczpospolita. Had Miller de grondwet geaccepteerd, dan zou deze later alsnog zijn verworpen door het parlement. Wat dat betreft was uitstel het maximaal haalbare.

Verschillende analisten vinden dat de regering het uitstel moet aangrijpen om de geesten alsnog rijp te maken voor een compromis.

De Poolse president Kwasniewski, die onlangs nog dreigde met een veto tegen de grondwet, gaf gisteren het goede voorbeeld: ,,We moeten als het om Europa en de Europese Unie gaat de taal van de confrontatie opgeven.''