Paté met noten en cranberry's

Voor zelfgemaakte paté hoeft u echt niet af te reizen naar bijvoorbeeld het Franse platteland. U maakt goede sier met een product van huisvlijt. De paté moet minstens een dag `rijpen', dus op een feestdag zelf hebt u er geen werk meer aan.

Rooster de gepelde noten (dus zonder bruin velletje) in een koekenpan in een lepel olie lichtbruin. Op keukenpapier laten uitlekken. Snijd al het vlees in stukken en maal die fijn in een keukenmachine of een vleesmolen. Pel en snipper de sjalotten en desgewenst de knoflook. Verhit de rest van de olie in de pan en fruit daarin de snippers 3 minuten op laag vuur. Doe er de port of de cognac bij. Meng in een kom vlees, ei, room, gewassen cranberry's, noten, kruiden, zout en peper. Controleer het mengsel op smaak (gaar een balletje in magnetronfolie een halve minuut in de magnetron bij 400 Watt). Verwarm de oven op 175 graden Celsius. Leg de plakjes spek in een patévorm (inhoud 1 liter) of cakeblik. Laat de uiteinden iets over de wand hangen. Doe het vleesmengsel in de vorm en vouw de overhangende randen van het spek naarbinnen. Dek de vorm af met het deksel of met dubbelgevouwen aluminiumfolie. Zet de vorm in een braadslee en schenk er heet water bij tot halverwege. Bak de paté in ongeveer anderhalf uur gaar. In de vorm laten afkoelen, onder een plankje dat met een gewicht is verzwaard. Zet de paté minstens een etmaal in de koelkast.

U kunt er brood bij eten, zoals ciabatta, en iets zoets, zoals een marmelade van rode ui of aalbessengelei met munt. Of maak van cranberry's een compote door ze 4 tot 5 minuten te koken in anderhalve deciliter water of vers sinaasappelsap met suiker naar smaak.

Morgen: Teriyakisaus.

    • Annelène van Eijndhoven