Opluchting na Saddams aanhouding

In de hele wereld is verheugd gereageerd op de arrestatie van Saddam Hussein. Ook de Arabische landen, waarvan de meeste geen voorstander waren van de oorlog in Irak, zijn blij dat Saddam is opgepakt.

Volgens minister Mohammed Abul-Hassan van Informatie in Koeweit, dat in 1990 door Saddam werd bezet, zijn Irak en de wereld ,,bevrijd van een symbool van het regime en van de angst die hij veroorzaakte''. De minister verwacht dat ,,degenen die zichzelf het Iraakse verzet noemen'' nu de kans hebben de wapens neer te leggen. Amr Moussa, secretaris-generaal van de Arabische Liga, sprak van ,,een fantastische gebeurtenis''. De Saoedische ambassadeur in de VS, prins Bandar bin Sultan, noemde Saddam ,,een bedreiging voor de Arabische wereld''.

Volgens Mohammed Horani, lid van de organisatie Fatah van Yasser Arafat, bestaan bij de Palestijnen gemengde gevoelens. ,,Saddam is een dictator en de Irakezen hebben geleden onder zijn bewind. Maar het is door de Amerikaanse bezetting, dat hij gepakt werd.'' De Israëlische premier Ariel Sharon sprak van ,,een belangrijke dag voor de democratische wereld en voor het gevecht tegen terreur''.

De Westerse landen zijn tevreden. De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder, die de afgelopen tijd herhaaldelijk met Bush in aanvaring kwam over Irak, feliciteerde de Amerikaanse president met ,,deze succesvolle operatie. Saddam Hussein veroorzaakte groot lijden bij zijn volk en in de regio.'' Ook de Franse president Chirac, net als Schröder tegen de oorlog in Irak, feliciteerde Bush. Hij wees erop dat de Irakezen nu nog sneller hun lot in eigen hand kunnen nemen.

Volgens de Britse premier Tony Blair heeft de zekerheid dat Saddam niet terug zal keren ,,de schaduw die lag over de Iraakse bevolking weggenomen''. Blair sprak de hoop uit dat de arrestatie ,,meer is dan alleen een moment van pure blijdschap, maar ook een moment van verzoening''.

De Nederlandse premier Balkenende zei dat ,,alle aandacht [nu moet] worden gericht op de opbouw van het land, waarin alle groeperingen tezamen en vrij van vrees voor terrorisme kunnen leven. Nederland zal daaraan onverminderd een bijdrage blijven leveren.'' Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot benadrukte dat de Irakezen de kans moeten krijgen Saddam zelf te berechten.