Koersen hoger dankzij Saddam

De arrestatie gisteren van de voormalige Iraakse leider Saddam Hussein heeft vanmorgen voor licht hogere koersen gezorgd op de Europese effectenbeurzen. Volgens analisten kan zijn aanhouding de economie omhoog helpen, maar dan moeten de aanslagen in Irak wel op korte termijn eindigen. In de loop van de ochtend liep de winst voor beleggers terug.

De graadmeter van de beurs in Amsterdam, de AEX-index, noteerde rond het middaguur 1,2 procent hoger, waarmee de index op 333,72 punten kwam. Eerder op de ochtend had de AEX maximaal op 342,9 gestaan. Londen en Parijs stegen respectievelijk 0,7 en 1,4 procent.

In de AEX-index deden vooral de technologiefondsen het goed, zoals ASML en Philips. Zij stegen respectievelijk 4,2 procent en 1,7 procent. De financiële fondsen behoorden ook tot de grote winnaars. Aegon, ABN Amro en ING boekten winsten van rond de 2 procent. Aan het begin van de middag stonden 4 van de 25 fondsen uit de AEX op verlies. Beursbedrijf Van der Moolen was met een verlies van 1,2 procent het grootste slachtoffer. Ook de twee uitgevers Wolters Kluwer en Reed Elsevier konden niet van Husseins aanhouding profiteren.

De middelgrote fondsen, verenigd in de AMX-index, stonden aan het begin van de middag op een winst van 0,9 procent. Grootste stijger was uitzendbureau Vedior dat nog leek te profiteren van de gunstige berichten die vrijdag door concurrent Randstad werden verspreid. Beide bedrijven stonden ruim 3 procent hoger. Winkelketen Vendex KBB was de grootste verliezer, maar de schade bleef met een daling van 0,45 procent beperkt.

De arrestatie van Saddam doet onder beleggers de hoop opleven op een stabilisering van Irak. Maar belangrijker nog zijn de mogelijke gevolgen voor de Verenigde Staten. Beleggers maken zich al een tijd zorgen over het veel te grote begrotingstekort van de Verenigde Staten en dat tekort zal niet teruglopen zolang de Amerikanen zoveel troepen in Irak moeten houden.

De euro verloor terrein na het nieuws van de arrestatie van Saddam Hussein. De Europese munteenheid noteerde 1,2225 dollar tegen 1,2280 dollar aan het einde van de handel op vrijdag. De dollar zat in de lift doordat het vooruitzicht van een lager Amerikaans overheidstekort het vertrouwen in de economie van de VS vergroot.